Folytassuk…

....KATA-s vagyok, alkalmi foglalkoztatott voltam 2021-ben

Nézzük meg a KATA-sokkal mi a helyzet, illetve a héten felmerült alkalmi munkavégzést végzőtől, hogy neki jár-e, ha igen, hogyan.

Kata adózás

KATA adóalany voltam 2021-ben

Fontos, hogy nem lényeges főállásban vagy mellékállásban (félkatás, ettől kiráz a hideg, de tudom sokan így hívják ezt a formát) végezted a tevékenységedet 2021-ben, az év során befizetett kötelezettséged 25%-át visszaigényelheted! A kérdés mikor kérd vissza, és hogyan vagy rá jogosult!

 

Főállás: az mindenkinek meg van, ha egész évben csak katás voltál, és

nem szünetelt a tevékenységed,

nem volt mentességed, amit igénybe is vettél,

akkor befizettél 12*50.000.-=600.000.- forintot, ennek a 25%-a visszaigényelhető, azaz 150.000.- forint, ezt mindenki tudja. 😉

Ha volt olyan hónap, amikor szüneteltél, mentességed volt, és nem fizettél kötelezettséget, akkor ennyivel csökken a visszatérítés alapja. Aki 2 hónapot szüneteltetett, illetve mentesült a kötelezettség fizetése alól, neki 10*50.000.-=500.000.-, tehát 125 ezer forint jár vissza.

 

Másodállású (mellékállású) katásnál ugyanez a logika, csak havi 25 ezer forinttal, vagy ha valaki évközben váltott esetleg 75 ezer forintos havi összegre, akkor azzal számolva.

 

Mikor kérd vissza?

Alapból azt hangsúlyozzák, hogy add be a VISSZADO nyomtatványt, és 2022. február 15-ig megkapod a pénzt. Szuper, tökéletes!  Viszont ha netán volt SZJA köteles jövedelmed is, pl. táppénz, ingatlan bérbeadás, egy kis ez, egy kis az, akkor ugye SZJA bevallást is kell készíteni. (Megjegyzem, ha nem voltak ilyenek, akkor is, bár azt csak le kell ellenőrizni.)

Na, szóval a lényeg, hogy meghatározták milyen sorrendben kérheted a visszatérítést. Azt már írtam egy előző cikkben, hogy az SZJA-soknál is van egy sorrend, emlékeztetőül:

– NETAK, azaz négy gyerekes anyukák kedvezménye az első,

– személyi kedvezmény, azaz súlyos fogyatékosság kedvezménye,

– első házasok kedvezménye,

– családi adó kedvezmény.

Ezek a kedvezmények az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből vehetők igénybe. Ha itt eléred a 809 ezer forintos határt, ez akkor lehetséges, ha főállásban alkalmazott vagy, akkor a KATA után már nem igényelheted a visszatérítést. Ha nem éred el, akkor a határig tudsz érvényesíteni, feltéve ha nincs EKHO-s jövedelmed, mert azután is lehet igényelni.

 

Tehát a sorrendet így kell figyelni:

1. összevont adóalapba tartozó jövedelem, ha van ilyen jövedelmed,

2. EKHO-s jövedelem és ezután ha még van a 809 ezer forintos határig, akkor

3. befizetett KATA kötelezettség után járó visszatérítés.

 

“Nagyon egyszerű, és ajánlott”  (ja, nem) az automatikus visszaigénylés, hogy utána a könyvelőd, tanácsadód helyre tegye a dolgokat, és kiderüljön, hogy hoppá, vissza kell fizetni, mert túlfizettek a kedvezményekkel. 🙁 Azt mondják a hírekben, hogy nem a visszatérítést kell visszafizetni… nézőpont kérdése, mondhatjuk úgy is, hogy tulajdonképpen rendezni kell az alap bevallást, és utána tudsz a plusz pénznek maradéktalanul örülni.

 

 

Egyszerűsített foglalkoztatott esete

Egyszerűsített foglalkoztatottnak van egy meghatározott összeg, az úgynevezett mentesítettt összeg, amíg nem kell adót fizetni. Általában ezt úgy csinálják, hogy tényleg ne kelljen fizetni, ezért nincs fizetendő adó, így nincs miből visszigényelni.

 

Eddig egyetlen egy indokot hallottam, amit el tudok fogadni a VISSZADO nyomtatvány beadásának jogosságára, ezt a következő cikkben olvashatod majd. 😉

 

 

 

 

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉