2023 adóbevallás…

...adójóváírás

Adójóváírásról akkor beszélünk, amikor nem valamely jövedelmed után járó KEDVEZMÉNYRŐL van szó, hanem megtakarításod után adójóváírásra vagy jogosult.
Ha szükséged van segítségre, MEGNYÍLT  a jelentkezési lehetőség a 2023. adóév SZJA bevallás elkészítésére! 🙂
Adójóváírás
Sokan nevezik a jóváírást kedvezménynek, pedig ez NEM kedvezmény, hanem JÓVÁÍRÁS!
Kedvezményeket kaphatsz, mint
 • négygyerekes édesanya
 • 30 év alatti édesanya
 • 25 év alatti fiatalok
 • személyi kedvezmény, valamint
 • adó- és járulékkedvezményeket.

 

Jóváírást pedig
 • az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetések után
 • nyugdíj előtakarékosság befizetése után (NYESZ-R)
 • nyugdíjbiztosítások után.
Jóváírást csak akkor tudsz érvényesíteni, amennyiben a kedvezmények igénybevétele után maradt még maradék levont SZJA, és NINCS tartozásod a NAV felé.
A tervezetben megtalálhatod majd milyen megtakarítások után vehetsz igénybe jóváírást, mert a kifizetőknek adatszolgáltatási kötelezettségük van a NAV felé, viszont több okból is ellenőrizd le mindenképpen az adatokat!
 1. Ha az adatszolgáltatást nem tette meg időben a kifizető, akkor nem lesz a tervezetben, mennyit vehetsz figyelembe, ez egyre ritkább, de előfordulhat.
 2. Amennyiben módosítod a kedvezményekkel a tervezetet, akkor lehet, nem lesz mit jóváíratni.
FONTOS tudnivalók:
 1. Ezt az összeget NEM a bankszámládra utalják, hanem az adott biztosítási fiókodba kerül az összeg, és onnan tudod felhasználni.
 2. Ha van önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár megtakarításod, akkor döntened kell, hogy melyikre kéred vissza az összegeket. Megkapod maximum 150.000.-Ft-ig az egészet, de csak a te választásod szerinti pénztárba kaphatod meg. Újítás, hogy idéntől ha nem nyilatkozol, de tavaly megtetted, akkor automatikusan arra a pénztári tagságodra fogja utalni a NAV, és utólag már nem tudsz ezen változtatni, ezért érdemes ellenőrizned a tervezetet!
 3. Ha az adófolyószámládon tartozás van, addig nem utalja ki a NAV a pénztáraknak, biztosítónak a jóváírást, viszont amikor nincs már tartozásod, akkor a NAV automatikusan kiutalja!

SZJA segítség - hírlevél sorozat

Ezekben a levelekben arról fogsz olvasni, hogy milyen buktatók lehetnek egy-egy bevallásnál, és lehet téged is érintene a téma, de például nem is tudsz róla.

A kedvezmények szerteágazóak, aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, annak ezek kínaiak, és nehezen követhetőek, ezért gondoltam, hogy indítok általános tájékoztatót a témában, ahol lehet rájösz, hogy téged is érint adott kedvezmény, és tudsz intézkedni.

1-2 naponta fogsz találni egy-egy levelet az email-eid között a témával kapcsolatban. Lehet már olvastad adott témát a blogcikkeknél, vagy érdekelt volna, de lemaradtál róla, nincs semmi gond, megtalálod majd a leveleid között! Sőt, ha tagja vagy a Zsuzsa adótanodája facebook csoportnak, akkor kérdezhetsz is, és ha olyan a kérdés, akkor lehet felhasználom a folyamatosan bővülő hírlevél sorozatban válaszadásra. 

A sorozatra fel tudsz iratkozni a gombra kattintva, és folyamatosan mennek a levelek az email fiókodba!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉