Felelősség ….

..egyéni vállalkozónak

Az utóbbi napokban megfogalmazódott bennem, hogy a kezdő egyéni vállalkozók, nem is tudják mire vállalkoznak. 😐
És itt most nem a tevékenységre gondolok, mert azt tudja mindenki, vagy a szakmája, vagy a hobbija, amit profin végez, ez A tevékenysége… DE… a FELELŐSSÉG, valahogy látómezőn kívülre kerül.
Adójóváírás
Google a barátom, beírtam a keresőbe: “egyéni vállalkozó felelőssége“, írd be te is!
Valószínűleg neked is ezt fogja feldobni elsőnek:
“Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó magánszemély teljes vagyonával felel a vállalkozása kötelezettségeiért. A cégek tagjai csak korlátozottan, a társaságba bevitt vagyon mértékéig felelnek a cég tartozásiért.”
A hangsúly a TELJES VAGYONÁVAL FELEL kifejezésen van!
Minden tévedésed, minden ballépésed a nehezen felépített vállalkozásodat döntheti porba! Kérlek ezt vésd jól fel valahová!
Miért írom ezt?
Évek óta az folyik a vízcsapból, hogy “KATA-snak”, és most már egyáltalán “egyéni vállalkozónak” nem kell könyvelő, mindent IS könnyítettek az ügymeneteken, bevallásokon, ügyintézseken.
Tapasztalatból mondom, hogy sajnos ez így nem igaz! Természetesen meg tudod TE is csinálni, sőt, lehet ha könyvelőhöz fordulsz esetleg ő is el tudja rontani úgy a dolgaidat, hogy utána nehezen jösz ki belőle…
DE…
…ha meghatalmazással, szerződéssel áthárítod a felelősség EGY RÉSZÉT a könyvelőre, akkor már egy nagy lépést tettél a felelős, tudatos vállalkozó megnevezés felé!
Egyéni vállalkozóként továbbra is mindenért TE leszel a felelős, viszont a könyvelés, adózás részében nagy valószínűséggel rá tudod bízni magad szakemberre!
A könyvelés a XXI. században NEM arról szól, hogy a számláidat rögzítjük a könyvelő programunkba, mert ezt jól látod, tudod, megteszed TE, amikor a számládat kiállítod számlázó programban.
Nem, nem azt fizeted meg, hogy a könyvelő adatot rögzít, mert nagy valószínűséggel nem ezt csinálja.
Azt fizeted  meg a könyvelőnek, hogy
  • FELELŐSSÉGET vállal a saját munkájáért,
  • az általad kiadott számlát ÉRTELMEZI, és azt a megfelelő módon feldolgozza,
  • TANÁCSOT ad adózás témában
  • segít eligazodni a törvények rengetegében.
Ezek a MEGHATALMAZOTT könyvelő felelősségéhez tartoznak. Ha nincs könyvelőd, ,vagy szakember a hátad mögött, akkor ezekért IS TE FELELSZ, korlátlanul, a teljes vagyonoddal!
Érdemes kockáztatni?
TE döntésed, mindig mondom, ezzel a cikkel csak azt szeretném tudatosítani minden egyéni vállalkozóban, hogy nem csak a vállalkozási tevékenységedért felelsz, hanem minden más, adminisztratív teendőért is!
Az is a felelősségedhez tartozik, hogy megfelelő könyvelőt, szakembert válassz, akiben megbízol!
NE FELEJSTD EL, hogy a könyvelőnek adjál meghatalmazást!!!! Meghatalmazás leírását megtalálod az adotanoda.hu oldalán, az “Ingyenes anyagok” között.
Ha pedig úgy döntesz, hogy továbbra is mindent te akarsz megcsinálni, felelősséget vállalni, akkor legyen TEL kódod is, – amit szintén megtalálsz az ingyenes anyagok között-, hogy tudjál kommunikálni a NAV munkatársaival konkrét ügyekben!

SZJA segítség - hírlevél sorozat

Ezekben a levelekben arról fogsz olvasni, hogy milyen buktatók lehetnek egy-egy bevallásnál, és lehet téged is érintene a téma, de például nem is tudsz róla.

A kedvezmények szerteágazóak, aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, annak ezek kínaiak, és nehezen követhetőek, ezért gondoltam, hogy indítok általános tájékoztatót a témában, ahol lehet rájösz, hogy téged is érint adott kedvezmény, és tudsz intézkedni.

1-2 naponta fogsz találni egy-egy levelet az email-eid között a témával kapcsolatban. Lehet már olvastad adott témát a blogcikkeknél, vagy érdekelt volna, de lemaradtál róla, nincs semmi gond, megtalálod majd a leveleid között! Sőt, ha tagja vagy a Zsuzsa adótanodája facebook csoportnak, akkor kérdezhetsz is, és ha olyan a kérdés, akkor lehet felhasználom a folyamatosan bővülő hírlevél sorozatban válaszadásra. 

A sorozatra fel tudsz iratkozni a gombra kattintva, és folyamatosan mennek a levelek az email fiókodba!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉