Miért kell a ….

..meghatalmazás, TEL kód?

Az elektronikus ügyintézés híve, szószólója vagyok, de ennek ugye vannak feltételei, erről fogok most írni!
Sokan meglepődve tapasztalják, hogy hiába hívják fel a NAV-ot, hogy telefonon intézzék az SZJA tervezet javítását, elkészítését, de visszapattannak a vonal másik végéról, és nem sikerül elintézni, mert nincs TEL kódjuk.
Már megint ez a TEL kód…. és a meghatalmazás, mit akarok én ezzel mindig!?
Ha szükséged van segítségre, MEGNYÍLT  a jelentkezési lehetőség a 2023. adóév SZJA bevallás elkészítésére, természetesen meghatalmazással! 🙂
Adójóváírás

Meghatalmazás

Szerintem meghatalmazás nélkül ne is add ki a kezedből az adataidat, igazoló irataidat, tulajdonképpen ezzel vállalunk felelősséget munkánkért. Lehet csak most, egyszer az SZJA bevalláshoz kell a meghatalmazás, tehát eseti, de úgy vagyok vele, hogy ezzel biztosítom azt, hogy
  • az én nevem alatt menjen be a bevallás,
  • ha kell, akkor tudok intézkedni, javítani rögtön, és
  • utána ha vége a megbízásnak, akkor törölhető a meghatalmazás.
A napokban az egyik facebook csoportban kérdezősködött egy egyéni vállalkozó, mit hogyan kell csinálni az önkormányzati bevallásban, a szokásos mondatrészt is leírta, hogy van/lesz könyvelője, csak előre készül. Ezt már ismerjük, és tudjuk, hogy nincs hozzáértő könyvelő, itt is kiderült, hogy távoli számítógép eléréssel fog rokon segíteni.
Igen, ez a másik megoldás, hogy ha nincs meghatalmazás, akkor távoli számítógép eléréssel segítek elkészíteni a bevallást, DE itt azért mindig felhívom az ügyfél figyelmét, hogy
  • nem vállalok érte felelősséget,
  • nem fogom megcsinálni a javítást, és
  • nem fogok telefonálni ügyében a NAV-hoz,
lehet többe kerül, mintha lenne meghatalmazásom, és csinálnám sorban a feladatokat.
Kapott rendesen a könyvelő kollégáktól a posztoló, viszont én azt szoktam mondani, hogy felnőtt emberek a vállalkozók, remélhetőleg tudják, hogy teljes vagyonukkal felelnek tetteikért egyéni vállalkozóként, tehát nem fogok senkit sem rábeszélni arra, amit nem akar.
Könyvelő választásnál pedig figyelj arra, hogy ne olyan könyvelőt kérj meg, aki egy multinál könyvelő, és látott már SZJA bevallást, csinált már olyat, mert teljesen más szemlélet a kettő!
A gombra kattintva találod, hogyan tudod meghatalmazni a szakértőt, kérd el az adatait hozzá. Én az ügyfeleimnek az adataimmal kitöltött pdf-et küldöm el, és mindig sikerül megoldani, a lényeg, hogy magánszemélyként indítsd el a meghatalmazást!

TEL kód

A meghatalmazás után a TEL kód a másik legfontosabb – szerintem – a modern hivatali ügyintézéshez.
Magánszemélyként is fontos, mert pl. most ha javítanod kell az SZJA bevallást, nincs időd bemenni az ügyfélszolgálatra, de van pár perced, fél órád akkor telefonon felhívod a 1819-es telefonszámot, megfelelően igazolod magad a TEL kódoddal, és már szóba is állnak veled konkrét ügyben.
Többektől hallottam, hallom, hogy felhívta a NAV-ot, és semmit nem mondtak neki, akkor minek ülnek ott, ha erre sem képesek, csak felveszik a magas fizetésüket.
Tegyük tisztába ezt a dolgot! Gondolj bele a következőkbe!
Én, mint női hang felhívom a NAV-ot, bemutatkozom, hogy én vagyok K. Rozália, kérem tájékoztassanak mi a hiba az SZJA bevallásomban, miért nem utalták még ki a visszajáró adómat.
  • Mi alapján igazolom, hogy ÉN tényleg K. Rozália vagyok?
  • Elmondom a személyes adataimat? Igen. És?
  • És mi van, ha megtaláltam az utcán K. Rozália iratait, és onnan mondom az adatokat?

Gondolj bele! Adótitkot sértene meg az ügyintéző, mert egyáltalán nem biztos, hogy tényleg K. Rozáliával beszél! Ha bemész az ügyfélszolgálatra, ott is igazolnod kell a személyedet az irataiddal!

A TEL kóddal és az adóazonosítójeleddel tudsz belépni a rendszerbe, és tudni fogja az ügyintéző, hogy tényleg K. Rozáliával beszél. Szóval ezt kell megérteni, mielőtt kígyót-békát kiabálsz, hogy ez a TE ÉRDEKED, a te adataidat próbálják védeni!
Nekem alapból van már régóta TEL kódom, még azt hiszem NAV-os voltam, de akkor megcsináltam, mint magánszemély, ki tudja, mire lesz ez még jó felkiáltással. Azóta rendszeresen használom, és mivel az ügyfeleimmel van meghatalmazásom, ezért amikor megkapom elektronikusan a meghatalmazást, rögtön a telefonos ügyintézésre is jogosultságot kapok. Az elmúlt 4 évben még talán egyszer sem voltam NAV ügyfélszolgálaton hivatalos ügyben, max. meglátogattam a volt kollégákat, és beszélgettünk magánügyben.
A gombra kattintva találod, hogyan tudod igényelni a TEL kódot!
Igénylés után az ügyfélkapus tárhelyedre fogod megkapni a 4számjegyű kódot, ha ez alapján igényled meg, és máris tudsz ügyet intézni!

SZJA segítség - hírlevél sorozat

Ezekben a levelekben arról fogsz olvasni, hogy milyen buktatók lehetnek egy-egy bevallásnál, és lehet téged is érintene a téma, de például nem is tudsz róla.

A kedvezmények szerteágazóak, aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, annak ezek kínaiak, és nehezen követhetőek, ezért gondoltam, hogy indítok általános tájékoztatót a témában, ahol lehet rájösz, hogy téged is érint adott kedvezmény, és tudsz intézkedni.

1-2 naponta fogsz találni egy-egy levelet az email-eid között a témával kapcsolatban. Lehet már olvastad adott témát a blogcikkeknél, vagy érdekelt volna, de lemaradtál róla, nincs semmi gond, megtalálod majd a leveleid között! Sőt, ha tagja vagy a Zsuzsa adótanodája facebook csoportnak, akkor kérdezhetsz is, és ha olyan a kérdés, akkor lehet felhasználom a folyamatosan bővülő hírlevél sorozatban válaszadásra. 

A sorozatra fel tudsz iratkozni a gombra kattintva, és folyamatosan mennek a levelek az email fiókodba!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉