Állandó kérdésként merül fel az ügyfelek részéről, hogy adószámos magánszemélyként vagy vállalkozóként induljanak neki az önállósodásnak. Elsősorban a kreatív tevékenységet végzők, nyelvtanárok, masszőrök, jógaoktatók körében népszerű elgondolás.

adószámos magánszemély

Van egy rossz hírem! NEM ajánlom adószámos magánszemélyként indítani a rendszeres tevékenységet!

Tudom, nagyon sok könyvelő, adótanácsadó ajánlja! 🙁 Értem én, hogy miért, de van egy nagyon fontos kitétele, RENDSZERES GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET NEM szabad ezzel végezni! Ez a lehetőség elsősorban az őstermelőknek és az ingatlan bérbeadóknak lett kitalálva! (Ingatlan bérbeadásról hamarosan írok blog cikket.)

Értem, hogy azért választják sokan ezt a módot, mert úgy gondolják nem kell adót és járulékot fizetni, illetve jóval kevesebbet, mintha vállalkozna. Igen, de ez sem igaz így. 😉 Van egy bevétel, ha van költség, akkor azt ugye le lehet írni, a maradék lesz a jövedelem, ami után fizetni kell az SZJA-t.

Jövedelem=Bevétel-költség

… és igen, ha olyan a tevékenység, hogy nincs kifizető, akkor bizony szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) is van, 2020. július 1-től 15,5% mértékben. Sokan, nagyon sokan, még szakemberek is (kezdetben én is) elfelejtik ezt az egyáltalán nem apróságot. Tehát 15% SZJA+15,5% SZOCHO.

SZOCHO fizetési kötelezettség ingatlan bérbeadásnál NINCS!

Adószámos magánszemély az adószámot a NAV-nál igényelheti, lehetőség szerint ügyfélkapus regisztrációval, interneten keresztül. Az ilyen adószámot nem kötelező elektronikusan igényelni, de sokkal egyszerűbb!

Az adószámos magánszemély a bevételéről, illetve jövedelméről az éves személyi jövedelemadó bevallásban számol el. FONTOS, hogy ebben az esetben önadózóként kell beadni a bevallást, ami azt jelenti, hogy a NAV által elkészített bevallás tervezetet ki kell egészíteni az adatokkal! Az ilyen jövedelmet a bevallásban “önálló tevékenységből származó jövedelem”-ként kell feltüntetni.

Aki egyéni vállalkozó ÉS adószámos magánszemélyként is végez tevékenységet, neki egy adószáma van, a NAV felé jelezni kell ezt a tényt.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!