ÁFA keret NEM változott

.... ÉVI 12 millió forint 2022-ben

Sok ügyféltől hallom, hogy gyorsan kihasználja a lehetőséget, és még KATA-sként gyorsan kiszámlázza amit csak lehet.

VIGYÁZAT! A 12 millió forint alanyi adómentes határ éves határa NEM VÁLTOZOTT!

 

Mi történik ha....?

Ha nem figyelsz, ÉS eléred augusztus 31-ig az alanyi adómentes keret határt, ami 2022-ben 12 millió forint, akkor amelyik számlával átléped ezt a határt, azzal a számlával ÁFA körbe kerül vállalkozásod, és az idei évben, valamint a következő 2 évben ÁFÁ-s leszel.

Ebben az esetben csak akkor nem leszel áfa körös, ha már szeptembertől egyáltalán nem számlázol semmit.

Sokan úgy gondolják, hogy ha nem KATA-s lesz, hanem átalányadós, akkor az ÁFA keret számítása újraindul, de ez tévedés! Ezért mondjuk, mondtuk, hogy helytelenül használtátok sokan azt, hogy “alanyi adómentes katás vagyok”.

Nem, nem AAM katás, hanem ADÓZÓ-ként vagy alanyi adómentes.

A 12 milliós ÁFA keret a belföldi számlázásra vonatkozik. Amennyiben pl. külföldre végzel szogláltatást, vagy tárgyi adómentes tevékenységet végzel Magyarországon, akkor ezt a keretet ez nem érinti, nem csökken az alanyi adómentes kereted!

Érdemes könyvelővel, adótanácsadóval egyeztetni, amennyiben úgy gondolod, hogy nem akarsz ÁFA körös lenni az év hátralévő idejében. Azt is hallottam, és van benne valami, hogy akik cégek felé számláznak, a cégek szeretik, ha ÁFÁ-s számlát kapnak, és nem alanyi adómenteset, mert a kifizetett ÁFÁ-t figyelembevehetik a saját fizetendő adójuk csökkentéséhez.

Amennyiben segítségre van szükséged átalányadózóként vagy KATA-sként, akkor figyelmedbe ajánlom a közel múltban megjelent cikket, melyben megírtam mit tudok ajánlani segítséként.

 

 

Konzultáció

Augusztusban is folyamatosan tartok 30 ill. 60 perces konzultációkat! A szabad időpontokat ITT tudod megnézni, amennyiben foglalsz időpontot, akkor tudom csak jóváhagyni, ha megrendelted a szolgáltatást!

A konzultációkat az alábbi gombra kattintva tudod megvásárolni, megrendelni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉