Nem kaptad meg….

.... mi lehet az oka?

Az elmúlt napokban rengeteg kétségbeesett kérdést látok a Facebook csoportokban, hogy jogosult lenne az érdeklődő a visszatérítésre, mégsem kapta meg. Megpróbálom összeszedni ebben a cikkben az eddigi lehetséges okokat, hogy egy helyen legyen.

Okok, amiért valószínűleg nem kaptad vissza a pénzt

Első és legfontosabb, hogy mindenki megértse a NAV-nak a Magyar Államkincstár átadta a nyilvántartott adatokat. Lehet nem naprakész, lehet hibásak az adatok, de hidd el, nem érdemes taktikázni, ha nem vagy jogosult a kedvezményre, mert lehet a kiutalásnál nem jönnek rá, mert nincs kifizetés előtti ellenőrzés, DE a következő 5 évben egy ellenőrzés során kellemetlen meglepetés érhet. Az idén beadott bevallásokat 2027. december 31-ig ellenőrizheti a NAV, illetve eddig a dátumig lehet önellenőrzést benyújtani.

 

1. Amennyiben egyedülállóként veszi igénybe a szülő a családi pótlékot, akkor nem oszthatja meg a családi adóalap kedvezményt, és csak ő kaphatja meg a rendkívüli visszatérítést!

Sokan, elkezdtek azon gondolkozni, hogy gyorsan visszamondják ezt az egyedülállóként igénybevételt…. aki december végéig ezt megtette, ott nincs gond, főleg, ha tényleg csak elfelejtette bejelenteni. Aki viszont utána, ott már kérdéses, hogy ezt hogyan bírálják el a hatóságok. Meg lehet próbálni, de senki ne csodálkozzon, ha szem elé kerül, és hirtelen kap egy ellenőrzést! Csak akkor tedd ezt, ha tényleg nem vagy egyedülálló.

Hallottam olyat, hogy meg volt az esküvő, csak elfelejtette bejelenteni anyuka, hogy már nem egydülálló. Szerintem ebben az esetben nyugodtan lehet intézkedni, a házassági anyakönyvi kivonattal bizonyítható a helyzet.

(Csak megjegyzem, hogy a hagyományos családi  adó(alap) kedvezményt sem oszthatná meg anyuka/apuka ebben az esetben!)

2. Több munkahelyed volt az évben, nem egyértelmű a gyerek(ek) után járó kedvezmény hónapok száma. Ebben az esetben is visszatartotta a NAV a kifizetést.

3. Személyi kedvezményre (súlyos fogyatékosság) vagy jogosult, de pl. csak év közepétől vetted igénybe, ezt a rendszer nem tudja, hogy miért csak akkortól. Igen, ha az orvosod, aki az igazolást kiadta, leadta volna a kötelező adatszoltáltatást a NAV felé, akkor nem lenne gond, de nem szokásuk.

Ez a tény is megakasztja a kiutalást, mert a kedvezmények sorrendjét be kell tartani! A személyi kedvezmény előbb van, mint a gyerek kedvezmény, és a súlyos fogyatékosság igénybevétele utána lehet igénybevenni.

4. Első házasok kedvezményénél ugyanez a helyzet, mert ez is a gyerek kedvezmény előtt van.

5. A kifizető nem, vagy csak későn adta le az adatszolgáltatást a NAV felé.

Egy ügyfelem is így járt. 🙁

 6. Rosszul lett megadva a bankszámlaszám. Ez elég ritka eset, vagy hogy utaláskor elírták a számot, de ez a hiba is megoldható!

 7. Kevesebbet kaptál vissza, mint amennyire számítottál. Előfordulhat, de mint mondtuk a februári utalás ELŐLEG, tehát a bevallásban rendezhető!

 8. Nyilvántartásba vett élettárs, illetve bejegyzet élettárs esetében más és más a szabály! A különbségről ITT olvashatsz!

 9. Elváltatok, és közös megegyezéssel, felügyelettel nevelitek gyermeketeket, sajnos ebben az esetben annak a szülőnek nem jár a visszatérítés, aki nem él a gyerekkel. A közös felügyelet NEM felváltva gondozás.

Megoldások!

SZJA bevallás, SZJA visszatérítés

MIT NE TEGYÉL! Ne a facebookon, vagy más fórumon kérj tanácsot (ingyenest), mert lehet kapsz ötletet, de lehet van annál jobb is, vagy szabályosabb! 😉

1. Elváltatok, megegyeztetek írásban, hogy FELVÁLTVA nevelitek gyermeke(i)teket, akkor 50-50%-ig vagytok jogosultak családi pótlékra, és családi adó(alap) kedvezményre, és a rendkívüli SZJA visszatérítésre is!

Ha nem intéztétek még el, akkor 2022. február 28-ig az illetékes kormányhivatalnál nyújtsátok be az igényeteket, és akkor jogosultak lesztek a rendkívüli SZJA visszatérítésre!

2. Ha az előzőleg felsorolt problémák miatt nem kaptatok visszatérítést, akkor a következő lehetőségek közül választhattok:

  • NAV ügyfélszolgálatra befáradsz, befáradtok, és a tervezetet módosítjátok az ügyintézővel… ha szerencsétek van, akkor már a tervezetet látják.
  • Lelkesen elkezded megcsinálni, és reménykedsz, hogy jó is. 😉 Ez a legolcsóbb megoldás, ez tény, de nem biztos, hogy a legjobb is!
  • Megkeresel szakértőt, aki elmondja, hogyan tudtok együttmüködni, és egy teljeskörű optimalizálást kérsz, kértek ITT!

 

MEGOLDÁS Szakértővel

SZJA bevallás elkészítése

2022. február 16-án meghirdettem az SZJA bevallás készítő csomagjaimat!

Igen! Több csomaggal készültem, hogy tudjál választani! Én már nagyon készülök!

Azt jó ha tudod, hogy a könyvelők, adótanácsadók árai különbözőek idén is, neked kell eldönteni mennyit ér a bevallásod!

Minél hamarabb keress szakértőt, ha úgy érzed, egyedül nem megy, vagy nem akarsz órákat ülni az ügyfélszolgálaton, mert ahogy közeledik majd a határidő, úgy fognak az árak emelkedni!

FONTOS, mai hír: A bevallás beadása után 30 nap helyett 2 hét múlva utalják ki a visszajáró pénzt, illetve ha postára kéred, akkor +2-3 nap.

Azért is érdemes hamarabb keresni szakértőt, mert ha lehet, akkor természetesen előbb is elkészítjük a bevallást, nem mindig ragaszkodunk a tervezethez!