Élettársad van?

Bejegyzett? Nyilvántartott?

Tudod mi a különbség a “bejegyzett” és a “nyilvántartott” élettárs között?

Bizony nagyon nagy különbség van a kettő között, és ez azért fontos, mert a családi adókedvezménynél, illetve 2022-ben a rendkivüli visszatérítésnél figyelni kell e kettőre. A tavalyi évben sokszor láttam fórumokon, hogy nem vagytok tisztába a két fogalommal, ezért úgy gondoltam, kezdjük ezzel a fogalom tisztázási cikkel az évet.

Nyilvántartott élettárs

Sokan nem házasodnak össze, hanem évekig, akár életük végéig együttélnek, mint élettársak! A mai világban ez teljesen elfogadott forma. Emlékszem, amikor én voltam huszonéves, akkor még a szüleim igencsak konzervatívan álltak ehhez a kérdéshez, tehát A házasság volt elfogadható számukra. Megjegyzem, nekem, nekünk is, de most már a mi gyerekeinknél teljesen elfogadjuk, elfogadnánk, ha nem rohannának a házasság levélért, nem ez dönti el a jó kapcsolatot!

Szóval, amikor két különböző nemű él élettársi viszonyban, és “csak” együtt élnek, akkor nincs semmi kötelék. Ha komolyabbra akarják fűzni a kapcsolatukat, de nem akarnak házasodni, akkor a köztes megoldás, hogy elmennek a közjegyzőhöz, aki nyilvántartásba veszi a párt, és különböző jogokat érvényesíthetnek.
Ilyen jog például, hogy ha már 1 éve szerepel a pár az Élettársi Nyilvántartásban, vagy ezt egyéb közokirattal tudja igazolni (pl. lakcím kártya), akkor az élettárs évközben is igényelheti a családiadó kedvezményt, akkor is, ha nem közös a gyermek. Ennyi és nem több a családiadó kedvezménynél a jelentősége ennek a nyilvántartásnak. 

Tehát ha nem vagytok nyilvántartott élettársak, akkor ÉVKÖZBEN nem veheti igénybe a társ a családiadó kedvezményt, de ÉVVÉGÉN minden további nélkül

 

Bejegyzett élettárs

Két azonos nemű pár esetében beszélünk arról, hogy ha nem “csak” párként akarnak élni, akkor hivatalossá tehetik a kapcsolatukat, bejegyzett élettársként. Ezt a bejegyzést az anyakönyvvezetőnél kell kezdményezni, aki jegyzőkönyvezi a kapcsolatot, és ezzel azonos jogokat kapnak, mint a különböző nemű házastársak. (Családi adó szempontjából írom a jogokat, más részletekben ügyvéd, jogász tud erről többet mondani azoknak, akiket érint.)

Családiadó kedvezmény esetében NEM KELL 1 évet bejegyzettnek lenni, ahogy megtörtént a bejegyzés, a jogok már meg is illetik a párt. 

SZJA visszatérítés

Mire számíthatsz visszatérítéskor?

Csak akkor lesz az élettárs jogosult a visszatérítésre, ha vagy nyilávntartásban van a pár, vagy bejegyzett, ha “csak” együttéltek, ÉS nincs közös gyerek, akkor sajnos az élettárs nem jogosult a rendkivüli SZJA visszatérítésre.

 

Adóbevallás készítését idén is vállalok, melyre hamarosan lehet jelentkezni!

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉