Előző cikk alapján úgy gondolom, mindenkinek egyértelmű, hogy az öngondoskodás elengedhetetlen a jövőben! Nyugdíjbiztosítás program, az egyik lehetőség, amivel a leendő nyugdíjas éveink anyagi hátterét már most megtudjuk alapozni!

nyugdíjbiztosítás 1

 

Mint említettem előző cikkemben, az állami nyugdíj mindenkinek jár, aki aktív korában nyugdíjjárulékot fizetett a nagy, közös, állami kasszába. Nyugdíj folyósítással foglalkozó szakemberek évek óta mondják, a befizetett járulék egyre kevesebb, sok az idős, nyugdíjaskorú, a kirovó, kiosztó rendszer nem teszi lehetővé, hogy arányosan kapjuk majd vissza nyugdíjént a befizetett járulékunkat.

 

Fontos azon elgondolkozni, hogy:

 • Kis befektetéssel, biztos megtakarítással szeretné-e elkezdeni nyugdíjas éveit?
 • Lesz-e elegendő nyugdíja a befizetett járulékokból? A most sok járulékot fizetőknek sem lesz annyi nyugdíja, hogy ugyanazt az életszínvonalat fent tudja tartani, mint aktív éveiben.
 • Minél fiatalabban kezdi, annál kevesebb összeggel lehet viszonylag magas hozamot és biztosítási összeget gyűjteni.

 

Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás?

Ezt a két formát sokan, még szakemberek is összekeverik.

Önkéntes nyugdíjpénztár
 • általában havonta fizeti,
 • kötvényekbe, részvényekbe fekteti a pénztár a tagok által fizetett összeget,
 • a nyugdíjkor betöltésekor jut a befizetett pénzhez + a hozamához (ha volt hozama).

 

Nyugdíjbiztosítás
 • Lehet havonta, vagy évente fizetni a tag egyéni számlájára.
 • Van biztosító ahol szintén kötvénybe, részvényekbe fektetik a befizetett pénzünket, de van olyan is, hogy nem viszik tőzsdére, nem kockáztatnak, hanem pl. ingatlanba fektetik.
 • A szerződéskötéskor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor a tag pénzét visszakapja + a hozamot is. Ez azt jelenti, hogy most 65 év a korhatár, de ha közben megemelik ezt, akkor is megkapja a gyűjtött megtakarítását 65 éves korában.

 

Közös mindkét esetben, hogy

 1. az összevont adóalapba tartozó jövedelem után fizetett személyi jövedelemadóból adó jóváírást kérhetünk az SZJA bevallásunkban (bővebben erről a pénteki cikkben írok).
 2. A tartam alatt bekövetkezett halál esetén gondoskodik a kedvezményezett/örökös biztonságáról.

 

A témáról további információkat osztok meg ITT.

Következő,  09.11-én pénteki cikkben az adójóváírásokról lesz szó.

 

Amennyiben szeretne egy ingyenes, személyre szabott tájékoztatást kapni, akkor kérem vegye fel a kapcsolatot velem az alábbi űrlap kitöltésével.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam