Rég szóltam KATA vállalkozók problémáiról, most megnéztem, meghallgattam ismerősöket, mik foglalkoztatják leginkább őket.

KATA-es-munkaviszony-elhatarolas-egyszeruen

 

Családi adókedvezmény, adójóváírások

Sokszor felmerülő kérdés, és bizony sokszor kétségbeesnek a katások, hogy ez nekik nem jár. Ez így nem teljesen igaz, csak körül kell járni, és ha kell, szakértőt megkérni, hogy személyre szabottan megnézze mit lehet tenni, illetve adja be a módosítást, ha jár a kedvezmény. Érdemes utána járni, NE hagyják bent a pénzt az államnak, ami jár, az jár!

Alap, hogy személyi jövedelemadókedvezmény, jóváírás, csak szja-s jövedelemből igényelhető, ilyenek:

 • munkaviszonyból származó jövedelem,
 • magánszemélyként ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,
 • egyéni vállalkozói kivét (szja-s jövedelem)
 • táppénz,
 • CSED, GYED.

Ezek a jövedelmek az összevont adóalapba tartoznak, ezekből lehet a következő kedvezményeket igénybevenni:

 • első házasok kedvezménye,
 • családi adó- és járulékkedvezmény,
 • súlyos fogyatékosság (személyi adókedvezmény),
 • meghatározott megtakarítások után adójóváírás.

Annak a KATA vállalkozónak, aki egész évben vállalkozóként dolgozott, nem volt semmilyen szja-s jövedelme, sajnos tényleg nincs lehetősége igénybevenni ezeket a kedvezményeket.

Kivételt képez a nyugdíjbiztosítás szerződés, ehhez keresse meg pénzügyi tanácsadóját (akár engem), érdeklődjön a lehetőségéről!

 

CSED, GYED, GYES melletti vállalkozás

 1. CSED mellett (baba fél éves koráig) nem lehet munkát végezni, ez az alap. Kaptam olyan kérdést, hogy, anyuka nem dolgozik, de van munkavállalója, mi a helyzet ilyenkor. A Magyar Államkincstár (MÁK) a folyosító szerv, azt szoktam javasolni, hogy kérjenek írásbeli állásfoglalást erről, mert szerintem nincs akadálya, ha tudja bizonyítani anyuka, hogy nem végzett tevékenységet, de a hivatal foglaljon állást.
 2. GYED és GYES mellett lehet dolgozni, munkát végezni, ebben az esetben meg kell különböztetni a sima (szja-s) és katás vállalkozásban tevékenykedő anyukákat.
 • sima (szja-s) GYED-es anyukának akkor kell járulékot fizetnie, amikor van jövedelem kivétje, viszont GYES-es anyuka esetében a minimálbér, illetve a garantált bérminimum után kell fizetni, ahogy elkezdi a tevékenységét,
 • KATA-s vállalkozó utólag bejelenti, hogy mentesül adott hónapban a kötelezettség alól, ha nem végzett tevékenységet.
 • Nagyon fontos, hogy GYED, GYES mellett vállalkozó KATA-s anyuka főállású vállalkozónak minősül, hacsak nincs 36 órát elérő munkaviszonya, melyben dolgozik is, és nincs fizetésnélkülin onnan, tehát 50.000.-forintot kell fizetni, ha nincs mentesülés.

Vitatott, és szakmai körökben is komoly viták vannak abban a kérdésben, hogy mikor mentesítheti magát anyuka a KATA fizetési kötelezettség alól.

Van aki azt mondja, hogy csak akkor, ha semmit nem csinált, nem számlázott, nem hirdetett, csak a babájával foglalkozott.

Van aki azt mondja, hogy csinálhatja a tevékenységet, de nem számlázhat, ne hirdessen.

Mindkét verzió megállhatja a helyét, mert egy vérbeli vállalkozó, pl. kézműves készíti a portékáját attól még, hogy nem adott el semmit, nem volt bevétele. Ha viszont már hirdeti is magát, akkor sajnos az már tevékenységnek minősülhet, akkor már nem biztos, hogy nem végzett semmit adott hónapban. Tehát nem igaz, hogy csak az az érdekes, hogy volt-e számlázás.

 

A témában a “Villám kérdések-villám válaszok” szolgáltatás, (15 vagy 30 perc) keretében adok tanácsot.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam

Kérem, mondja el véleményét tevékenységemről, köszönöm!