A napokban sorban olvasom, hogy az adózók elfelejtették leállítani az automatikus utalást, és hopp már el is ment a KATA kötelezettség, pedig mentesül a tevékenysége alapján március, április hóra! Számomra ez azért érdekes, mert már kb. 2 hete tudjuk, hogy mentesülnek, akkor miért nem állították le az automatizmust? Vagy miért nem állították át a következő utalás dátumára, hogy akkor folytatódjon tovább az automatikus utalás?

…..és jön a kétségbeesés, hogy most akkor mi lesz? Semmi! Több megoldás is van ennek a megoldására!

Jelenleg 2021. április 12-én és 2021. május 12-én nem kell fizetniük a kötelezettséget azoknak a katásoknak, akiknek a törzsadatában mentesült tevékenység található! Hangsúlyozom TEVÉKENYSÉG, nem kell vizsgálni, hogy fő- vagy melléktevékenység!

Április 12-ig kellene a márciusi kötelezettséget teljesíteni, van akinek automatikus utalás van beállítva, és már elment az összeg, ebben az esetben két dolgot tehet:

  1. Április 20-án, amikor már látható az adófolyószámlán, hogy túlfizetése van, akkor a 2117-es nyomtatványon visszaigényli az összeget, melyet 30 nap múlva utalnak majd vissza, azaz május vége felé, amikor már majdnem fizetni kéne a májusi összeget (június 12-ig).
  2. Leállítja az automatikus utalást most, és legközelebb majd úgy állítja be az indítást, hogy július 12-ig legyen meg a következő utalás, ami már a júniust fogja fedezni. Azaz a túlfizetést majd júliusban rendezi, és innentől kezdve rendben lesz az adófolyószámla.