GYED, GYES mellett…

.... átalányadózás

Azt minden kismama tudja, hogy CSED mellett nem lehet dolgozni, ha mégis dolgozik valaki, akkor le kell mondani a CSED folyósítását!
GYED és GYES mellett lehet már dolgozni, de kérdés, hogy éri meg?

 

Átalányadózás vagy KATA?

2022. szeptember 1-ig egyértelmű volt a kérdés (legtöbbször), hogy KATA-s adózást választ a kismama, mert a legegyszerűbb forma, és főállásúként elég az 50.000.-Ft KATA-t befizetni havonta. Igen, akkor is főállású a kismama, ha egyébként 36 órás munkaviszonyból ment az anyasági ellátásra, mert jelenleg fizetésnélküli szabadságon van, ezért a vállalkozás lesz a főállású jogviszony.

 2022. őszétől ez nem elég, hogy főállású jogviszonyban van a kismama, hanem azt is nézni kell, hogy KINEK számlázol. Ha kifizetőnek, cégnek, egyéni vállalkozónak, akkor máris el lehet búcsúzni a KATA adózástól!

 

Azt szoktam mondani, hogy NE ugorj automatikusan az átalányadózásba, NE vesd el a KATA-t, hanem legalább egyszer egyeztess szakemberrel!!!! Miért? Elmondom!

Kétféleképpen kell számolni ha GYED-en vagy, illetve ha GYES-en.

Az átalányadó SZJA alapú adózásnál, ugyaúgy mint a költségelszámolásos SZJA-nál havonta, jövőre negyedévente bevallást kell készíteni, GYED és GYES esetén is, viszont figyelni kell, mi az alapja a kötelezettségnek!

Az átalányadózás is pénzforgalmi szemléletű (KATA is ilyen volt), tehát, akkor kell figyelembevenni bevételnek, amikor MEGKAPOD, nálad van, beérkezett, és nem amikor számláztad. Tehát pl. most decemberben számláztad, DE csak januárban kapod meg, akkor alapesetben januárban lesz bevétel, akkor kell elszámolni majd a járulék alapba, a jövő évi szabályok szerint!

Ha decemberben nem volt bevételed, jövedelmed GYED-es kismamaként, akkor nullás bevallást fogsz beadni a járulékra, úgy mintha másodállású egyéni vállalkozó lennél. GYES-esnél ez nem elég, mert ha volt bizonyíthatóan szerződés, hirdetés, tehát bármilyen gazdasági tevékenységet folytattál, akkor már főállású egyéni vállalkozónak fogsz minősülni és a kötelező járulékalap után fizetned kell a járulékokat, sőt jövőre negyedéven belül hónapokra kell majd számolni. Nagyon egyszerű! Vagy mégsem? 😉

Na, ezért mondom, hogy egyeztess, ne vágj bele egyedül, nem olyan egyszerű, mint ahogy ezt hangoztatják!

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó? Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉