Példák arra, hogy…

....mikor számíthatsz visszatérítésre

A napokban hallgattam a NAV egyik főosztályvezető asszonyának az előadását, melyet főként szakembereknek állított össze, de biztos volt a hallgatóságban “civil” is, lehet pont te is hallgattad, akkor összefoglalva fogsz találkozni az én szavaimmal, amiről szó volt.

nyugdíjas család

Nézzük! Ki, kivel, és miért kap visszatérítést hamarosan

Évvégén lehet sakkozni, variálni, nem kell mereven ragaszkodni az évközi megosztáshoz. Az előadó kiemelte, hogy csak a párok egymás közötti  adok-kapokkal lehet “játszani” törvényesen, azzal nem, hogy egyik vagy másik kedvezményt nem veszed igénybe. Meghatározták a SORREND-et, és ha még marad befizetett adóelőleged, akkor tudsz élni a visszatérítéssel.

A sorrend:

– NETAK édesanyák kedvezménye

– személyi kedvezmény

– első házasok kedvezménye

– családi adó- és járulékkedvezmény, majd ezek után jöhet a maradék befizetett adóelőleg a 809.000.- forint határig.

 

1. Teljes család apa, anya, mindkettőnek van összevont adóalapba tartozó jövedelme, mindketten jogosultak a családi pótlékra, egyikük kapja meg. 

Ebben az esetben MINDKETTEN megkapják a visszatérítést a befizetett adóelőleg mértékéig, maximum 809.000-809.000.-forintig. Meg kell nézni, hogy ki vette igénybe a családi adó- és járulék(!) kedvezményt évközben, és számolni kell, hogy kinél hogy lehet maximalizálni a visszatérítést. Nem biztos, hogy az lesz a jó, hogy aki évközben érvényesítette az adó kedvezményt, évvégén is nála kell, hogy legyen. Lehet vissza kell fizetnie valamennyit, de megérheti, hogy a másik nagyobbat tudjon  meríteni a visszatérítésből. Tudom, ez most hihetetlen, de ha elmész szakemberhez, és számításokat végez, akkor beláthatod majd, hogy nem biztos, hogy úgy jó, ahogy eredetileg elgondoltad.

Itt szeretném megemlíteni, hogy valószínűleg magasabb díjat fogunk kérni, mert több lehetőséget kell kiszámolnunk, nem csak a szabványt érvényesíteni, és valószínűleg megéri többet fizetni a bevallás elkészítéséért, mint bent hagyni az esetleg még járó kedvezményeket.

Házastárssal egy kalap alá tartozik, amennyiben a szülők bejegyzett élettársak, azaz azonos neműek kapcsolatáról beszélünk, ugyanúgy jogosult mindkettő, mintha házastársak lennének.

 

 2. Élettársak esetében ez egy kicsit bonyolultabb! Ha vérszerinti gyermeket nevelnek, élettársként, akkor mindketten jogosultak családi pótlékra, tehát mindketten megkapják a visszatérítést, ha van annyi adóelőlegük.

Viszont ha nincs közös gyermek, akkor csak a családi pótlékra jogosult szülő kapja meg a visszatérítést, az élettárs nem! Megoldás, gyors házasság, persze csak akkor ha amúgy is gondolkoztok ilyenen, és akkor házastársként már mindketten jogosultak vagytok a visszatérítésre.

Akik Élettársi nyilatkozatot (különböző neműek) tettek és eltelt az 1 év, akkor ők nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, mert ők mindketten jogosultak, mintha házastársak lennének.

 

Örök téma, hogy a lakcím kártyán más cím szerepel, pedig egy helyen laknak. A lényeg az, hogy közös háztartásban éljél a pároddal! Előadó szerint még biztosíték lehet, hogy ha ideiglenesen bejelentkezel adott lakásba, ha állandóra nem tudsz. Szerintem ez nem szükséges, mert a közös háztartást vizsgálják az éves adókedvezménynél is.

 

 

Tovább is van, de erről majd a következő alkalommal írok… 😉 (várandós kismama, nevelőszülő, gyám, és felváltva gondozott gyermekek szülei, katások is szóba jönnek természetesen)

 

 

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉