VISSZADO nyomtatvány

Biztos be akarod adni a nyomtatványt?

Természetesen nem akarlak lebeszélni róla, mindenki maga dönti el, mennyit akar foglalkozni az egész adminisztrációval, és mennyire van tisztában az “automatikus” eljárás hátulütőivel.

VISSZADO nyomtatvány - igen vagy nem?

Pár napja egy volt osztálytársam kérdezte meg az egyik posztom alatt a következőt:

” …mi az igazság erről a “VISSZAADÓ”-ról? Egy részről nagyon megy a kommunikáció, hogy ki, mennyit, mikor kap vissza, a befizetett/levont adóból, másik részről meg vannak akik azt nyilatkozzák, hogy ezt majd májusban vissza kell fizetni.”

Szerintem nagyon frappánsan sikerült erre válaszolnom, ezért bemásolom ide, hogy ne kelljen keresned. 😉

“…a VISSZADO beadása – szerintem – dupla munka, mert beadod most, aztán utána ugyan elszámol a NAV az előlegként kifizetett összeggel, feltéve ha járt, viszont az SZJA tervezetet MINDENKÉPP le kell ellenőrizni, mert a februári kifizetéskor a NAV nem ellenőrzi, hogy jár-e neked, vagy sem.

A visszafizetés csak részben igaz… pontosan az előbbi mondatom miatt, mert ha évközben rosszul kaptad, vagy nem egész évben, vagy bármi, akkor előfordulHAT, hogy vissza kell fizetni, és tulképpen nem a pluszként kapott pénzt, hanem el kell számolni a családi adókedvezménnyel, ahogy ezt eddig is kellett.
Ezért mondom azt, hogy inkább csináljátok meg évelején az SZJA bevallást, levezetve szépen a családiadó kedvezmény intézményét, és ha még marad, akkor nyugodt szívvel tudjátok kérni a maradékot.
Vagy, ha megkapjátok februárban a pénzt automatikusan, mert látott valamit a NAV, akkor semmiképp ne költsétek el addig a pénzt, amíg nem rendezitek a bevallásban amit kell.”

DÖNTSD EL

2021. december 31-ig...

….hogy beadod a nyomtatványt, vagy sem!

Ha nem adod be, és automatikusan megkapod a visszatérítést, NE KÖLTSD EL, amíg NEM CSINÁLTAD MEG A BEVALLÁST, nehogy kellemetlen legyen, ha mégis vissza kell fizetni.

Jelenleg azt kommunikálják, hogy nem leszel hátrányos helyzetben, ha nem adod be a nyomtatványt, maximum annyi, hogy picit később kapod meg a pénzt, de -szerintem- akkor már legalább biztos lehetsz benne, hogy jól lett elszámolva az éves adód!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉