Az örök kérdés, hogyan, mikor lehet szüneteltetni, és mint sok mindenben a KATA adózóknál, itt is van egy kis különbség, mint a sima szüneteltetőknél.

Tavaly, 2020. áprilisától 2020. december 31-ig minden szüneteltetni akaró egyéni vállalkozónál engedélyezték, hogy a minimum 30 napos szünetelés helyett rövidebb ideig is szüneteltethett. Sajnos a kormányzati portálon kint maradt ez az információ.

 

A jogszabály (2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Evectv.) 18. §) minimum 1 hónaptól maximum 2 évig szünetelést határoz meg. Aki még 2016-ban kezdte a szüneteltetést, és azóta is folyamatosan szünetel a tevékenysége, neki még 5 év volt a maximum idő meghatározva, 2017. január 1-től él a maximum 2 év folyamatos szüneteltetés lehetősége. Amikor letelik a maximális idő, akkor az adóhatóság automatikusan megszünteti az egyéni vállalkozói státuszát az adózónak, tehát ha nem akarja a megszűnést, akkor aktiválni kell a vállalkozást, és fizetni a járulékokat.

 

Szüneteltetést az ügysegéden, elektronikusan kell bejelenteni! VIGYÁZAT!!! Nehogy a “megszüntetés”-re kattinson, egymás alatt van a két lehetőség, és a megszüntetést nem lehet visszavonni!

A szünetelés a bejelentést követő naptól érvényes!

Főállású egyéni vállalkozás szünetelés esetén az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie maga után az adózónak. Itt tér el a nem katás vállalkozóktól a szabály.

  • ha a szünetelés a hónap első napjától áll fenn, akkor a hónap első napjától fennáll az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség, melyet a következő hónap 12-ig kell teljesíteni a NAV felé;
  • ha hónap közben kezdi a szüneteltetést, akkor a következő hónap első napjától áll fenn az egészségügyi szolgáltatási járuléka fizetési kötelezettség, melyet a kezdetet követő hó 12-ig kell megfizetni. Példa: 2021. január 15-től szüneteltet a KATA-s, akkor erre a hónapra az 50 ezer forintot fizeti meg február 12-ig, februártól kötelezett eü. szolg. járulék fizetésére, amit először 2021.március 12-ig teljesít.
  • ha hónap közben fejezi be a szünetelést, akkor arra a hónapra már nem kell eü. szolg. járulékot fizetnie, hanem a következő hónap 12-ig már az 50 ezer forintot kell teljesíteni. Példa: 2021. január 15-ig szünetel, 16-tól újra aktív a tevékenysége, akkor februárban 50 ezer forintot kell fizetni a KATA adónemre.

2020. július 1-től nem kell külön lejelenteni a NAV felé, T101E adatlapon, mert ettől a dátumtól a NAV a nyilvántartója ezeknek az adatoknak, látják a szünetelés tényét.