Január van, és ha január, akkor a munkáltatók az első munkanapokban különböző nyilatkozatokat kérnek tőlünk.

megtakarítás

Több fajta nyilatkozat van, én most a családi adó és járulékkedvezmény nyilatkozatról írok.

Ha évközben nem akarjuk igénybe venni, elvileg ki sem kell(ene) tölteni, de sok bérszámfejtő szereti begyűjteni a nemleges, áthúzott nyilatkozatokat is, mondván így teljesen nyugodt lehet, meg van a “nemleges” nyilatkozat. Amikor még alkalmazott voltam, nálunk szerencsére nem gyűjtöttek papírt feleslegesen, szóval én nem akartam évközben igénybevenni, így nem nyilatkoztam.

A nyilatkozat kitöltés egyszerű, ja nem! Elvileg az, de sokszor még szakemberekkel beszélgetve is azon szoktunk gondolkozni, hogy “mire gondolhatott a költő?”. 🙁

Az I. blokk 2. pontja tavaly nagy vihart kavart szakmai körökben. Itt azt kell jelölni, hogy egyedül, vagy házastársával közösen veszi igénybe a kedvezményt.

  • “egyedül”, ha nincs senki, akivel meg tudja osztani, nem él olyan személlyel, aki szintén jogosult lenne az igénybevételre
  • “közös”, akkor is közöset kell jelölni, ha apuka igényli évközben az egész kedvezményt, de anyuka is jogosult lenne rá, ezért kell a közöset jelölni.

család iskoláztatási

I. blokk 4. pontjára felhívom a figyelmet! Ezt nagyon sokan, sokszor elrontják.

Itt arra kérdez rá a nyomtatvány, hogy a családiadó kedvezményen kívül, igényli-e a járulék kedvezményt is, amennyiben jogosult lenne rá.

A családi ADÓ kedvezményre mindenki jogosult, aki gyermeke után családi pótlékot kap. A családi ADÓ és családi PÓTLÉK kéz a kézben jár, ha jár a pótlék, jár az adókedvezmény, ha nem jár a pótlék, akkor a kedvezmény sem jár.

A családi járulék kedvezmény akkor jár, ha bruttó keresete a dolgozónak kevesebb, mint a gyerekek után járó kedvezmény összessége (pl. 220.000 a burttó jövedelem havonta, van 2 gyermek, aki után 2×133.330 Ft jár, akkor az adó kedvezmény teljesen jár, de marad még 46.660.- forint, ami után még járulékkedvezményt lehet igényelni.

A járulékkedvezményt akkor kérje évközben, ha nagyon muszáj, szükséges! Azt szoktam mondani, hogy évközben bármi történhet, elszámolják, több munkahely van, valami adminisztrációs hiba van, akkor nagyon fáj a jogosulatlanul felvett összeg visszafizetése! Ha viszont jár, akkor évvégén meg ajándék, ha nem vette igénybe évközben.

FONTOS, akinek a gyermeke júniusban befejezi tanulmányait, és nem tanul tovább, vagy egyetemre megy, akkor ebben az esetben is lehet probléma ha évelején kérte a járulékkedvezményt, és mondjuk elfelejti leállítani, azaz nem ad be újabb nyilatkozatot.

I. blokk 5. pontban csak az egyik pontot kell kitölteni. Az “a” pontban összeg, “b” pontban gyerek számot lehet beírni.

Évvégén lehet korrigálni, ha gyerekszám szerint nem tudták teljesen kihasználni a kedvezményt! Mindig gyerekszámban gondolkoznak a legtöbben, évvégén nem csak a gyerekszám a lényeges, hanem, hogy a figyelembevehető forint összegeket, hogyan lehet kisakkozni, hogy minden kedvezményt igénybe lehessen venni!

III. blokkban van a munkáltató aláírása, igazolása, hogy átvette a nyomtatványt! Nagy hiba szokott lenni, hogy csak 1 példányban adja át a munkavállaló a nyilatkozatot a kifizetőnek, munkáltatónak! Ajánlott 2 példányt leadnia, melyből az egyiket vissza kell kapni, ezen igazolják az átvételt. Ez azért fontos, mert ha vita van későbbiekben, hogy ki mit nyilatkozott, akkor ott van a kezében az “igazolás”.

 

Fontos végig gondolni 2021-ben az igénybevehető kedvezményeket, mert idén változott a sorrend az igénybevételnél.

  1. 4 gyerekes édesanyák adókedvezménye
  2. személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság)
  3. első házasok kedvezménye
  4. családi adó- és járulék kedvezmény

Az adókedvezmények igénybevétele mindenkinek a saját döntése, viszont a számítása egyes esetekben bonyolultsága miatt már lehet szakembert kíván.