Az egyéni vállalkozók között sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizony az önkormányzatoknál is van adó fizetési kötelezettségük, még pedig a helyi iparűzési adó, rövidítve HIPA. Jelenlegi cikkben egy kis összefoglalót hoztam, hogy milyen típusú HIPA-ról beszélhetünk.

1. Tételes (fix) IPA

amikor nem nézzük, hogy a KATA-s adózónak milyen bevétele volt adott évben, hanem meghatározták törvényileg, hogy 2.500.000.- forint 2%-át kell fizetni FIX-en, két részletben márciusban és szeptemberben, akkor is, ha jóval több katás bevétele volt. Ez a tételes IPA az évi 50.000.- (2×25.000.-), mely idén a kormány gazdaságvédelmi intézkedései alapján évi 25.000.- forintra csökkent.

Ez a mód csak a KATA adózást választóknak van, és akik az önkormányzatnál külön jelezték, hogy ezt választják. Nem elég az, hogy bejelentkezett az IPA alá, ezt az önkormányzatnál, külön kell jelezni.

Fővárosi önkormányzatnál csak ezt kell jelezni, mert automatikusan látszik náluk, ha vállalkozást indított, és rögtön számolnak is az adózóval, vidéki önkormányzatoknál be kell jelentkezni az IPA alá, és plusz még jelezni kell az adatváltozás bejelentő lapon, hogy tételes katás szeretne lenni.

Tételes (fix) IPA-ra a vállalkozás indítása után 45 napja van bejelentkezni, illetve ha erről lemaradt, akkor a következő adóévben február 15-ig van lehetőség bejelentkezni. Tehát ha most nem tételes IPA-s valaki, és már 45 napnál régebben vállalkozó, akkor majd 2022. február 15-ig lehet bejelentkezni, 2022-es évre.

 

2. Nem tételes IPA

Ide tartozik alapból mindenki, aki vállalkozói tevékenységet kezd, ezt lehet módosítani az előző pontban leírtak szerint, ha katás adózó. Vállalkozás indításkor ajánlott bejelentkezni, ha vidéki önkormányzatnál van a vállalkozása, mert nem automatikus sajnos még, bár azt mondják, de nem az.

Ebben az esetben az adóévben szerzett bevételről bevallást kell beadni, melyben költségeket tud elírni a következő év május 31-ig , ez a bevallás nem egyenlő az SZJA, TAO vagy KATA bevallással, ez egy külön bevallás. 2020. évre 20HIPA nyomtatványon kell beadni, ANYK-n keresztül, sajnos az ONYA felületen nem látom ennek a bevallásnak a beadási lehetőségét.

 

3. Nem tételes, egyszerűsített IPA

A fő vonalakban megegyzik a nem tételes IPA-nál írottakkal, azzal a különbséggel, hogy itt választható, hogy 8 millió forint bevételig 80%-a az adóalap, költségeket nem tud leírni.

Amennyiben katásként nem tételes IPA-t választott az önkormányzatnál, akkor a bevallás elkészítéséhez ajánlott könyvelőt, szakembert keresni, mert vannak, lehetnek kedvezmények, illetve költségként nem mindent lehet elszámolni, és ezt a szakember tudja.