Közeledik a karácsony

készülődj!

2 hét múlva karácsony, remélhetőleg mindenki a családjával töltheti az ünnepeket.

Az SZJA visszatérítésről rengeteget írtam az elmúlt 5 hétben. Úgy gondolom, most egy kicsit olvasgasd az eddigi cikkeket, gondold át az információkat, tervezz!

Sok információ, jósgömb és társaik

Olvasom a különböző online felületeket, és az utóbbi napokban már nem is az érdekli az embereket, hogy mi a szabály, milyen lehetőségek vannak, olyan érzésem van, mintha beszélnék, beszélnénk bele a nagy sötét lyukba, és nem hallják meg, mit mondunk.

Átment számtan órába egy-egy csoport, és konkrét számításokat kérnek adózók, természetesen számolunk, de emberek vagyunk. Ráadásul, ismét sikerült kétértelmű mondatokkal megszerkeszteni a rendeletet, ami szakemberek között is vitát sző. 🙁

Elkezdtünk állásfoglalásokat kérni a NAV-tól, és azok általában az én álláspontommal megegyezőek, de…

 

Emlékszel 3 évvel ezelőtt mi volt a súlyos fogyatékosság kedvezménnyel? Nem emlékszel? Én igen, nagyon is!

Akkor még a NAV Tájékoztatási osztályán dolgoztam. Hoztak egy rendelet bővítést, hogy adott betegségek is bekerülnek a 335/2009 Kormány rendeletbe. A NAV-nál szinte mindenki úgy értelmezte, hogy csak a 2019.01.01-től lehet alkalmazni, akkor is, ha már évek óta fennállt adott betegség. Sokáig mélyen hallgatott az NGM, majd január végén kiállt az államtitkár úr, és bár burkoltan elismerte, hogy ezt elszúrták, de homlokegyenest mást kellett csinálni, pedig az eredeti elképzelés nem az volt.

Ezt csak azért meséltem el mert a szakmai közösségben is szóba került ez az emlék, és hát nem is kell annyira messzire menni, mert a pandémia alatt sorozatban hozzák a “jobbnál jobb” rendelkezésket, és már nem lehet követni, hogy “akkor most mi van?”. És sajnos a jósgömbök is már félrebeszélnek.

 

Személy szerint én a 21SZJA nyomtatványt várom nagyon, hogy tudjuk készíteni a bevallásokat, tudjuk, hogy mire gondolot a törvényalkotó. Természetesen én is értelemezem egy módon a rendeletet, vannak érveim, miért gondolom úgy, ahogy mondom, de elfogadom a másik tábor véleményét is, mert igen, úgy is lehet értelmezni.

 

Kérem fogadd el, hogy egy kicsit most készülünk a karácsonyra mi is. Nem mondom, hogy pihenünk, mert a háttérben közben dolgozunk, várjuk az újabb törvény kihirdetéseket, és készülünk a jövő évre.

 

Januárban újult erővel hozom az aktuális híreket, készülök SZJA bevallás készítés csomaggal, és ezzel kapcsolatos kis akciókkal! (Sőt, ha sikerül, akkor egy kis segédanyaggal még jövök hamarosan, akár még karácsony előtt!)

Nyugodt ünnepi készülődést kívánok!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉