809 ezer forint….

....hogyan jár vissza?

Szeptember utolsó napján jelent meg a 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet, melyben a sokakat érintő, érdeklő 2021. évi személyi jövedelemadó egyszeri visszatérítéséről rendelkezik a kormány.

Néhány sokakat érintő kérdés

A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány kérdést, és majd folyamatosan, ahogy látom a kérdéseket a különböző helyeken, hozni fogom itt a választ rájuk.

 

1. Ha a gyerekem befejezte az iskolát júniusban, akkor kell-e arányosítani?

Nem kell, mert ezt az szja visszatérítés összeget minden olyan szülő, aki gyermeke után családi pótlékra volt jogosult, és így családi adókedvezményre is, megkapja. Nem véletlenül nem írtam le a teljes összeget, mert ez az összeg több összetevős. Az összevont adóalapot kell figyelembevenni, amiből le kell vonni a különböző kedvezményeket, és ha még ezután maradt BEFIZETETT ADÓELŐLEG, akkor a különbözetet lehet visszakapni.

 

2. Csak 3 hónapig volt munkám, akkor hogyan kapom vissza az összeget?

Ha 3 hónap alatt pl. nem vetted igénybe a családi adókedvezményt ÉS volt ennyi adóelőleg levonásod, akkor visszakapod a 809 ezer forintot. Ha nem lenne ez a visszatérítés, akkor csak az éves adókedvezményt kapnád vissza (120.000.- forint), akkor is, ha csak 3 hónapig volt munkád.

 

3. Még idén betöltöm a terhesség 91. napját, akkor csak arányosan erre a 3 hónapra kapom a pénzt?

Nem, ugyanaz a helyzet, mint ha csak 3 hónapig dolgoztál volna. 3 hónapra a családi adókedvezményt kapod meg arányosan, de ha volt 809 ezer forint adóelőleg levonásod az év folyamán, akkor a családi adókedvezmény figyelembevétele után maradt összeget megkapod!

4. Főállású KATA-s voltam egész évben, akkor én is kapok családi adókedvezményt?

NEM! Nem a családi adókedvezményt kapod meg, hanem az szja visszatérítést, ami a BEFIZETETT KATA kötelezettséged 25%-a. Tehát ha volt 2021-ben szüneteltetés, vagy mentesültél a 2 hónap alatt a fizetés alól, akkor azt nem fizetted be, tehát csak is kizárólag a befizetett kata után vagy jogosult a visszatérítésre.

5. Főállású katás vagyok, ÉS magánszemélyként ingatlant adok bérbe… (csak, hogy cifrázzam tovább 😉 )

Ebben az esetben a KATA után megkapod a befizetett KATA után a 25%-ot, ÉS elszámolsz az SZJA bevallásban az ingatlan bérbeadásból származó jövdelemmel, ami után elvileg negyedévente befizetted az adóelőleget. 

Ugyanez a megoldás, amikor van egy munkaviszonyod is a KATA mellett.

Ami fontos, hogy itt is érvényes, hogy 809 ezer forint a felső határ, elvileg, de lehet ügyesen sakkozni, ehhez már lehet kell a szakember segítsége is!

Ugye milyen egyszerű? Ja, nem, de azért próbálok segíteni!

Viszont nagy valószínűséggel szükség lesz szakember segítségére, tudom, nem szép dolog, de ha MINDENT, tutira ki akarsz hozni az ügyből, akkor előfordulhat ez az állapot. A NAV ügyfélszolgálata is biztosan segíteni fog, viszont az ő kapacitásuk is véges, és nem lehet tudni mit hoz a járvány helyzet.

Erről jut eszembe! Mindenkinek legyen ügyfélkapuja, mert ahogy idén, jövőre sem fogja elfogadni a  NAV, hogy azért nincs, vagy hibás a bevallásod, mert járványhelyzet van.

Lemaradtál az előző levelekről?

Semmi baj, segítek!

Ha az előző levelekről lemaradtál, vagy nem találod, vagy hirtelen kitörölted, semmi baj, a gombra kattintva megtalálod a linkeket. 🙂

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉