Pár gondolat….

...az SZJA visszatérítésről

Szeptember utolsó napján megjelent a 560/2021. (IX. 30.) Korm. rendelet, melyben a sokakat érintő, érdeklő 2021. évi személyi jövedelemadó egyszeri visszatérítéséről rendelkezik a kormány.

Biztos, hogy kapsz vissza 2022. februárban személyi jövedelemadót?

A kérdésre a válaszom: NEM, nem biztos, hogy kapsz vissza, és akkor most leírom, miért gondolom így.

Van ugye a családiadó és járulékkedvezmény, ami mindenkinek jár,

– akinek van gyereke, (babát vár),

– családi pótlékra jogosult adott gyermek után,

– van összevont adóalapba tartozó jövedelme.

Ezek az alapok, meg van, hogy hány gyerek után, mennyi adóalap kedvezmény van, ezeket most nem részletezem, mindenki tudja, akit érint.

2021-től kicsit módosult, hogy az adóalap csökkentőket hogyan kell figyelembevenni, meg van a sorrend, ami a következő:

1. Négy gyermekes édesanyák SZJA kedvezménye

2. személyi kedvezmény (súlyos fogyatékossági kedvezmény)

3. első házasok kedvezménye

4. családiadó- és járulékkedvezmény.

 

Amennyiben a családi adó- és járulék kedvezmény igénybevétele után még marad adó, akkor igénybe tudjuk venni pl. az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás számlánkra befizetett összeg 20% után az adójóváírást.

 

…..és akkor most jön a fekete leves….

a.) Aki évközben igénybevette az összevont adóalapba tartozó jövedelem után a különböző kedvezményeket, ők már csak a különbözetet tudják megkapni, feltéve ha még maradt BEFIZETETT adó. A különbözet pedig maximum csak annyi lehet, amennyit még nem vett igénybe a 809 ezer forintból.

b.) 4 gyermekes édesanya alapból SZJA mentes, mindegy, hogy évvégén, vagy évközben veszi igénybe, sőt, ő akkor is adómentes, ha több volt a levont adóelőleg, mint 809 ezer forint.

c.) Ha totálisan kihasználod, azaz esetleg teljesen lenullázod a felhasználható adót ezzel a visszatérítéssel, akkor esetleg nem fogod tudni igénybevenni az önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra befizetett összeg után járó 20%-os jóváírást. Persze erre lehet az a válasz, hogy megkapom, és befizetem, ez egy jó megoldás (lenne), de ismerjük magunkat, pénz üti a markunkat, nem foglalkozunk azzal, hogy befizessük különféle helyre, hanem van annak jobb helye is felkiáltással, elköltjük. 😉

 

Erre mondta egy anyuka egyik facebook csoportban, hogy egyik kézzel adnak, a másikkal meg elvesznek ebben az esetben, ezért nagyon-nagyon gondolja meg mindenki, hogy mit vesz majd igénybe.

ELLENŐRIZD AZ SZJA TERVEZETEDET!!!!

Az SZJA tervezetet ELLENŐRIZD LE!!!!

Eddig is azt mondtuk, kértük, hogy ELLENŐRIZD le a NAV által készített SZJA tervezetet! Most ezt duplán fogom kiabálni, kérni, stb., mert a bevallásban még lehet majd korrigálni.

Jelenleg annyit tudunk, hogy

– A kedvezmény összege maximum a 2020. december hónapban KSH által közzétett bruttó átlagkereset 12-szeresének az adója lehet. Ez 449.400*12hó*15%=808.920.-forint/év, ezer forintra kerekítve 809.000.-forint.

– A kedvezményt nem csak az kérheti, aki a családi kedvezményt veszi igénybe, hanem mindeki, aki családi kedvezményre jogosult.

– 2021. novemberétől lehet nyilatkozni majd, hogy kéred az ELŐLEGET, ezt 2022. február 15-ig kiutalják neked, de ezután el kell számolnod a bevallásban ezzel, és ha nem járt volna, akkor vissza kell fizetned 12% kamattal, ha a jogosulatlanul felvett összeg meghaladja a 10.000.- forintot.

– Ha nem kéred az előleget, akkor a bevallásban lehetőséged van rendezni a sorokat, és igényelni az összeget. Ezért fokozottan azt javaslom, hogy minél hamarabb küldd be a végleges szja bevallásodat, és akkor látod, hogy menny jár még vissza.

KATA adóalanyok is kérhetnek visszatérítést, a BEFIZETETT Kata kötelezettség 25%-át. A  módjáról majd később írok, mert egyelőre ez még képlékeny, valószínűleg ebben az esetben kell majd SZJA bevallást is készíteni, és abban igényelni, de erre még visszatérek.

– Akinnek KATA adóalanyként volt idén fizetés alól mentessége, ő figyeljen, hogy csak a befizetett kötelezettség után kérheti, tehát idén volt 2 havi mentesség, akkor 500.000.-*25%=125.000.- forintot lehet igényelni. A másodállású KATA-sokat nem említik külön, tehát ők is kérhetik jelenleg a 25%-os térítést.

 

KÍSÉRD FIGYELEMMEL a blogomat, mert folyamatosan fogom kiírni az információkat!

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉