SZJA kedvezmények 1.

Családi és személyi kedvezmények

Két fő kedvezmény, melyeket sokan vesznek igénybe, és minden évben kérdések sora merül fel, hogy jár vagy nem jár adott adózónak, családnak.
Most azt írom le a témában, hogy milyen igazolásokat kell beszerezni ahhoz, hogy a könyvelő, vagy a NAV ügyfélszolgálatán tudjanak segíteni.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Igazolások, információk melyeket bevalláskor szó van, és előfordul, hogy kérjük az igazolásokat is

Ha nem csak egyedül veszed igénybe a kedvezményt, akkor a kettőtök bevallását együtt kell ellenőrizni, beadni.

Nagy hiba volt 2022-ben, amikor a nagy adóvisszatérítés projekt volt, hogy ha az édesanya egyedülállóként veszi fel a családi pótlékot, akkor a párjával nem oszthatja meg a családi adó- és járulékkedvezményt.

Magzat kedvezményt anyuka, vagy házastarsa (gyermek édesapja) veheti igénybe évközben, élettárs évvégén, adóbevalláskor kérheti.

Magzati kedvezménynél a 91. naptól jár a kedvezmény, erről igazolást kell kapni a nőgyógyásztól, enélkül nincs visszigénylés. Én szoktam kérni, bár nem kell sehová sem beadni, viszont egy ellenőrzés során az adóellenőrnek be kell tudni mutatni.

Gyerek(ek) adóazomosító jele elég, de az kell.

Kérdés szokott lenni, hogy ha a gyerek befejezte tanulmányait, de vannak fiatalabb testvérek, akkor jár-e az adókedvezmény.

Maga az adóalapkedvezmény a családi pótlékkal kéz a kézben jár, tehát ha kapsz családi pótlékot a gyerek után, akkor igényve tudod venni a családi adó- és járukékkeedvezményt is.

Amennyiben érettségi után a gyerek egyetemre megy továbbtanulni, akkor nem jár utána családi pótlék és így adóalapkedvezmény sem, viszont ha a fiatalabb testvéreknél beszámítják a tanuló idősebb gyereket.

Személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság)

Személyi kedvezmény a hivatalos elnevezése a súlyos fogyatékosságként ismert kedvezménynek. Ez is adóalapkedvezmény, azaz csökkenti az összeg az összevont adóalapba tartozó jövedelem összegét, mely után számoljuk a ténylegesen fizetendő személyi jövedelemadónkat.

 

Sokan úgy gondolják, hogy ha van egy bizonyos betegségük, akkor nekik jár ez a kedvezmény. Sajnos nem így van. Igazolást kell kérni házi orvostól, vagy szakorvostól, amivel igazolni lehet a kedvezményre való jogosultságot. Az orvosok szeretnek egymásra mutogatni, hogy ki adja, adhatja ki az igazolást, de enélkül sem a könyvelő, sem navos ügyfélszolgálatos nem fogja figyelembevenni a kedvezményt.

Szakemberek között vitatott, hogy elkérhetjük-e az igazolást egyáltalán, mert az adózó felelőssége mit teszünk bele a bevallásba. Én elszoktam kérni, ha nagyon nem akarja odaadni az ügyfél, akkor felhívom figyelmét, hogy az ő felelőssége, és ha ellenőrzésre kerül sor, akkor az adózónak kell bizonyítani az igazát. Volt már, hogy az igazolás ellenőrzése után kértem, hogy hozzon új igazolást, mert a jelenlegi alapján nem kérheti ki a kedvezményt.

Az igazoláson rajta kell lennie, hogy

  • mikortól áll fenn a betegség,
  • mi a betegség diagnózis kódja, és
  • végleges-e az állapota a betegnek.

A betegségek kódját, amikre lehet kérni az igazolást, majd igényelni a kedvezményt, a 335/2009 (XII.29.) Kormányrendelet-ben találod meg.

 

Ez a lista esetenként bővül, tehát lehet 3 éve megnézted a listát, és akkor még nem volt benne a betegséged kódja, de most már igen. Ebben az esetben visszamenőleg igényelheted a kedvezményt, és évenként kell önellenőrzést benyújtani.

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉