SZJA bevallás 2023

Ingatlan értékesítés, bérbeadás

Amennyiben 2023-ban ingatlant adtál el, vagy bérbeadtál, akkor különösen figyelj, mert ebben a cikkben leírom, milyen igazolásokat, számlákat mutass be a könyvelőnek, illetve te vedd elő, ha te csinálod a bevallásodat.
Idén volt egy jogkövetési ellenőrzés, melyet már lezártak, mert mindent be tudtam mutatni, amit elszámoltunk a bevallásban, tehát friss “élmény” -ről van szó, és ebben a bevallásban volt ingatlan értékesítés és bérbeadás is.
ingatlan eladás

Ingatlan bérbeadás

Ingatlan bérbeadáskor kell

  • bizonylat, amin átveszed a bérbeadásért járó összeget
  • ajánlott szerződésnek is lenni, legjobb, ha közjegyző előtt kötitek, könnyebb  a bérlőtől búcsút venni, ha úgy alakul
  • amennyiben költségeket akarsz elszámolni, mert felújítás volt adott évben, akkor legyenek számlák.

Ami nem kell: adószám a bérbeadónak. 2013 óta nem kell, de még a mai napig hallok olyat, hogy pl. cég adja bérbe az ingatlant, akkor a könyvelő ragaszkodik az adószámhoz! Nem, nem kell, pont elég a szerződés! 

Az ellenőrzéskor kérték a nyugtákat és a bérbeadásról a szerződést, valamint a bizonylatokat, hogy negyedévente befizette ügyfelem az adó előlegeket, melyet a bevallásban feltüntettem.

Ingatlan értékesítés

Értékesítéskor nem mindegy hogyan szerezted az ingatlant:

  1. vásárlással
  2. örökléssel
  3. ajándékozással.

 1. vásárlással szerezted, akkor ezek kellenek:

  • szerzéskori szerződés,
  • értékesítéskori szerződés,
  • a vásárlás után megállapított illeték, amennyiben volt, költségnek számít.
  • számlák, melyek az értékesítéssel összefüggésbe hozhatóak, pl.: ügyvédi számla, értéknövelő felújítások, melyek összes összege az ingatlan eladási ár 5%-át eléri, és az értékesítés előtt 2 éven belül történtek.

 2. Öröklés esetében a hagyatéki eljárás során megállapított érték a beszerzési érték, és a számlák ebben az esetben is elszámolhatóak. A számláknál viszont csak azok számolhatóak el, melyek az ingatlan értékesítéssel összefüggésben vannak, pl. az elhunyt temetési költsége nem számítható be!

3. Egyenesági ajándékozásnál sokan nem tudják, hogy az ajándékozási szerződésben feltüntett összeget nem lehet figyelembevenni szerzési értéknek, hanem az eladási árnak a 75%-át számoljuk el költségként, és a 25%-át vesszük jövedelmnek, és ebben az esetben nem lehet más költséget elszámolni. 

 Az ingatlan értékesítése után beadott bevallást a NAV az elévülési időn belül bármikor ellenőrizheti, ezért a bevallás beadása 5 évig meg kell őrizni a bizonylatokat.

Példa:

2023-ban eladtad az ingatlant, amit 2020-ban örököltél, akkor 2024. május 21-ig kell beadni a bevallást, és 2029. december 31-ig bármikor ellenőrizhetik. Ugyaneddig a dátumig lehet önellenőrizni is a bevallást, hogy ha módosítani kell valamit benne.

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉