Alapfogalmak, amit ne keverj össze…

... SZJA bevallás készítéskor

Az utóbbi napokban a különböző fórumokon olvasom, hogy vannak fogalmak, amik félreértésre adnak okot.

A következő kettőre mindenképp felhívom figyelmedet:

  1. gyermek közös felügyelete vs. felváltva gondozott gyermek
  2. bejegyzett élettárs vs. nyilvántartott élettárs.

Mindkettő a családiadóalap kedvezmény igénybevételénél lényeges, hogy helyesen vedd igénybe!

1. Közös felügyelet vagy felváltva gondozott gyermek...

…. után járó adóalap kedvezmény.

Nagyon fontos tudni, hogy a családi adóalap kedvezményt a FELVÁLTVA NEVELT gyermek után tudjátok meghatározott szabályok szerint igénybevenni.

Régebben a házasság bírói felbontása kellett, és bírói végzésnek kellett arról lennie, hogy így állapodtatok meg, azaz egyik héten anyukánál van a gyermek, másik héten apukánál. Most már nem kell bírói végzés, mert előfordulhat, hogy nem is voltatok házasok, és a bíróság sem győzte ezeket az eseteket követni, ezért ha írásban megállapodtok, az is elég. Persze egy jogász megkeresése, megfogalmazása nem árt, tehát akár ügyvéd segítségét is igénybevehetitek, mint volt élettársak.

Ebben az esetben nem kell egy háztartásban élni a volt társsal, de ha ezt választjátok a társaddal, akkor a családi pótlékot és az adókedvezményt is 50-50%-ban osztjátok meg! Nincs lehetőség más %-os megosztásra!

Sajnos a KÖZÖS FELÜGYELET, ha ez van a megállapodásban, nem elég, és ezután nem jár a családi adóalap kedvezmény. 😐

Ebben az esetben közös háztartás is kellene, de ugye, ha már elváltál, akkor nagy valószínűséggel nem élsz a volt pároddal.

Az SZJA törvény 29/B §-ában csak a felváltva gondozott gyermeket említik meg, hogy igénybevehető az adóalap kedvezmény, a közös felügyeletet nem!

Ez már tavaly is vita téma volt a különböző fórumokon, de sajnos vagy nem sajnos a törvény ezen pontja nem változott!

Azzal is szoktak védekezni az ügyfelek, hogy “…a NAV ügyfélszolgálatán mondták, hogy lehet….”. Igen, ha nem jól teszed fel a kérdést, nem nagyon szoktak tovább kutakodni az ügyintézők, válaszolnak, lehet TE pont úgy akarod érteni, pedig nem is azt mondta, szóval nehéz dolog ez.
NAV ellenőrzéskor meg nem szokta érdekelni az ellenőröket, hogy a kollégájuk mit mondott az ügyfélszolgálaton, ők a szabályok betartását veszik alapul.

2. Bejegyzett vagy nyilvántartott élettársak

Bejegyzett élettársak

Azonos nemű párnál beszélünk erről a formáról, úgy kell tekinteni ezen párokat, mintha házastársak lennének, tehát a családiadó alap kedvezménynél a bejegyzéstől számított időponttól már figyelembevehető ez a tény.

A bejgyezést az anyakönyvvezetőnél lehet kérni, ő jegyzi be a párt.

 

Nyilvántartot élettársak

Külön nemű párról van szó, a közjegyző veszi nyilvántartásba, és a családiadóalap kedvezménynél akkor lehet figyelembevenni évközben ezt a nyilvántartást, ha minimum már 1 éve megtörtént a nyilvántartás.

 

MentorProgram Könyvelőknek

Szerezz még több ügyfelet egyéni vállalkozások könyveléséből, indításából!

Ügyfeleid magasabb szintű kiszolgálásával és újabb ügyfelek vállalásával akár több bevételed és jobban menő könyvelői vállalkozásod lehet!