A héten két cikk is szólt a nyugdíj előtakarékosságról, a mai írásban az ezután igénybevehető SZJA kedvezményről lesz szó.

 

Önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári-, nyugdíjbiztosítás illetve nyugdíj előtakarékossági megtakarítás után évvégén személyi jövedelemadó ( SZJA ) jóváírás jár az adózónak!

A három féle megtakarítás után ÖSSZESEN maximum 280.000.- forint adó jóváírást kérhet a személyi jövedelemadó bevallásában. Az adó jóváírás NEM a bankszámlánkra kerül, hanem a biztosítónál nyilvántartott egyéni számlánkra, amit a legtöbb biztosítónál már interneten keresztül tudunk ellenőrizni.

személyi jövedelemadó

Nézzük sorba a lehetőséget!

1. Önkéntes nyugdíjpénztárak

Kétféle önkéntes pénztár van, az önkéntes egészség pénztár, és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Mindkettőnél havi szinten (én legalábbis havonta fizetek, rendszeresen) gyűjtünk. Lehet több szerződése is, de évvégén el kell dönteni ebben az esetben, melyikre szeretné kérni az adó jóváírást.

Az adó jóváírás összege a befizetett összegek 20%-a.

pl:

1. “A” önkéntes egészségpénztár – befizetett összeg: 150.000.- forint

2. “B” önkéntes nyugdíjpénztár – befizetett összeg: 100.000.- forint

3. “C” önkéntes nyugdíjpénztár – befizetett összeg: 300.000.- forint, ez összesen 550.000.- forint, ennek a 20%-a 110.000.- forint. El kell dönteni, hogy ezt az összeget melyik számlájára szeretné jóváíratni.

A szerződésekről a NAV kap adatot a pénztáraktól.

  • Ha csak egy pénztárnál van szerződése, akkor nem kell külön rendelkezni, és ha a NAV által elkészített tervezetet fogadja el, automatikusan kiutalja a hivatal az Ön egyéni számlájára.
  • Ha több önkéntes pénztárral van szerződése, akkor nyilatkozni kell a bevallásban. Ennek elmulasztása esetén 5 éven (elévülésig) belül kérheti a NAV-tól a kiutalást.

Az önkéntes pénztárak esetében a maximálisan igénybevehető adójóváírás 750.000.-forint 20%-a, azaz 150.000.- forint. Lehet nagyobb összeget is befizetni évente, de az adó jóváírás maximum ennyi lehet.

 

2. NYESZ-R – nyugdíj előtakarékossági szerződés

Befektetési szolgáltatónál vezetett számlájára kérheti az adó jóváírását, a befizetett összeg 20%-a, maximum 100.000.-Ft.

 

3. Nyugdíjbiztosítás

Sokan nem tudják, hogy nekik most milyen nyugdíj megtakarítása van… aztán bevallásnál tanácstalanná válik.

Ez az a formula, amiből szintén lehet akár több biztosítónál kötött, több kötvénye is, de összességében a maximális adó jóváírás 650.000.- forint befizetése után, az összeg 20%-a, azaz 130.000.- forint.

Nyugdíjbiztosításnál nem lehet összevonni a szerződéseket, hanem minden kötvényt külön-külön kell feltüntetni a bevallásban, és adott szerződésre írják jóvá az adót.

 

Összegzés

Adó jóváírást csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmünk után számított adó erejéig lehet igénybevenni. Tehát amennyiben családi adókedvezménnyel, vagy személyi (súlyos fogyatékosság) kedvezménnyel már elfogyott az adó keret, akkor nem lehet rendelkezni a jóváírásról.

Kezdő koromban bizony én is beleestem abba a hibába, hogy morogtam, nem kapom vissza az önkéntes egészségpénztárba befizetett összeg után a 20% jóváírást. A nagy morgásom közepette kollégák csak annyit kérdeztek: “ugyan miből szeretnéd visszakérni, amikor nincs is adód!” 3 gyerekes anyukaként ugyanis a családi adókedvezmény maximális kihasználásával elfogyott a figyelembevehető adó, ezért a jóváírást nem tudtuk elvégeztetni.

Az adókedvezményeket, adó jóváírásokat nagyon jól ki lehet használni, ezért szoktam azt mondani, hogy érdemes könyvelő, tanácsadó tanácsát kérni. Igen, tudom, ez pénzbe kerül, de jóval olcsóbb, mintha nem kérnék vissza, azt ami jár.

Ugyan nincs szja bevallási időszak, de most is találkozom beszélgetések során, hogy rákérdezek, kedvezménnyel mi újság, és a válaszadó elgondolkozik, lehet, utána kéne nézni. 😉

Visszamenőlegesen önellenőrizést a 2015. bevallási évtől lehet megtenni idén 2020. december 31-ig.

Bevallás önellenőrzését, lehetőségek átbeszélését is vállalom.

 

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam