1.200.000.- jövedelem…

.... téves számítás kering a neten!!!

Az utóbbi napokban egyre többször olvasok, sajnos még szakemberektől is téves értelmezést erről a bizonyos átalányadózók 1.200.000.-Ft-os jövedelemadó mentességéről. 🙁

Ebben a cikkben egy példán keresztül mutatom meg, hol van a hiba, mit értenek sokan félre.

 

Téves információ, NE EZT JEGYEZD MEG!!!

Sokan úgy értelmezik ezt az 1.200.000.- jövedelemadó mentességet, hogy havi 100.000.-Ft mentesség van, kvázi egész évben ennyi jár, illetve idén (ilyet is olvastam 🙁 ) 300.000.-Ft/hó. Szerencsétlenségünkre az 1.200.000.-Ft osztható 12-vel és 4-gyel is.

EZ AZ ELMÉLET HIBÁS, NE EZT JEGYEZD MEG!!!!

Nézzük a helyes elméletet, gyakorlatban!

Az elmúlt 1,5 hónapban sok-sok kalkulátort próbálhattál ki, melyeken többnyire az ÁTLAGOT tudtad értelmezni, beírtál egy összeget, mintha egész évben annyit kaptál volna, illetve nem volt családiadóalap kedvezmény.

2 táblázat fotót teszek ki, az egyiken nincs gyerek kedvezmény, a másikon 2 gyerekes adózónak az esetét látod, hogy mennyi marad a zsebében. A táblázat nem számol a HIPA-val!

 

A példában változó bevételeket írtam, kizárólag a 2022. év hátralévő 4 hónapjára, és szakképesítést nem igénylő tevékenységet vettem figyelembe, azaz 200.000.-Ft minimálbér után kell az első hónapokban a járulékokat megfizetni, és főállású egyéni vállalkozóról van szó.

1. táblázat – nincs családi adóalap kedvezmény

2. táblázat – családi adóalap kedvezménnyel

Az “E” és “F” oszlopban láthatod a lényeget, az 1.200.000.-Ft-os összeg göngyölítését, hogy hogyan fogy el még az első hónapokban a keret, és bizony a 3. hónapban, tehát novemberre (amit december 12-ig kell bevallani és fizetni) már elfogy a keret, és már magasabb összeg után fogsz fizetni. A 3. hónapban a példa szerint még van egy kis maradék a keretből, ezért még nem a teljes összeget kell fizetni, de a 4. hónapban már látszik, hogy az “E” oszlopban elfogyott a keret, és bizony a korrigált SZJA “D” oszlop szerint számol a rendszer a járulékoknál és az SZJA-nál is.

2. táblázatban 2 gyerek után veszi adózónk a családi adókedvezményt évközben, ezért marad 40.000.-Ft-tal több a zsebben, amit a “Q” oszlopban láthatsz. Járulék kedvezménnyel nem számoltam, és véleményem szerint nem is fog senki, mert én például azt mondom, hogy ha úgy alakul, inkább évvégén kérd, ha jogosult vagy még rá.

Az “R” oszlopban a 4. hónapnál látsz egy összeget. Ezt a héten tanultam, és tényleg igaz, ha gyorsan akarod tudni mennyi marad a zsebedben kb. az aktuális bevételed után, akkor a bevételt szorozd meg 72%-kal, és máris megkapod az összeget. 2. táblázatnál látható az “R” és “Q” oszlop között a családiadó kedvezmény különbsége.

Az SZJA adóelőleget tárgy negyedévet követő hó 12-ig kell hivatalosan megfizetni, viszont úgy gondolom, és ügyfeleim is ezt vallják, senki nem tiltja a havi fizetést, és így a kötelezettség teljesítése után, a maradék pénz a tiéd, ugyanúgy, mint ahogy ezt a KATA-nál megszoktad.

A képernyő fotós EXCEL táblázatot nem rakom ki sehová, próbáld ez alapján számolgatni a saját terveidet, vagy legalábbis ezzel a szemmel nézd a többi, már neten keringő kalkulátorokat!

Szeptemberben szervezek igény szerint workshopokat, melyen gyakorlati oldalról mutatom meg a feladatokat, illetve szeptember közepétől, október elejétől tervezek online tanfolyamot a témában, melynek része lesz a táblázat használata is!

Segítség, ha önállóan szeretnéd megoldani a kötelezettségeket!

Ha úgy gondolod, magad szeretnéd megoldani a feladatokat, vagy legalábbis kíváncsi vagy, hogy megtudnád-e csinálni magad is, akkor szíves figyelmedbe ajánlom a szeptemberben több alkalommal is megtartandó online workshopomat a témában, illetve a nyomtatványokkal is megismertetlek!
Jelenleg szeptember 6. keddre és szeptember 7. szerdára vannak időpontok, ha megtelik, akkor a következő hetekben is lesz lehetőség jelentkezni, keddi, illetve szerdai napokra.

A workshop után lehetőséged lesz tanfolyamra illetve konzultációra jelentkezni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉