A mindennapokban sok emberrel találkozom, akik tartós, súlyos betegségben szenvednek, és nem tudják, nekik járHAT adókedvezmény, melyet évközben vagy évvégén igényelhet. Az összeg, a mindenkori minimálbér 5%-a, 2020-bán 8.050.-/hó.

Nem minden betegségre jár, ezért érdemes megkeresni a 335/2009 Kormány rendeletben a betegség diagnózis kódját. Ha a kód megtalálható, akkor fel kell keresni a szakorvost, vagy a házi orvost igazolás kiadása céljából. Az igazolást a szakorvosok kiadják, házi orvosok nem mindig, orvosa válogatja.

Az igazolás birtokában, melyen rajta van mikortól áll fenn a betegség el lehet készíteni, készíttetni az elmúlt évek adó bevallásának önellenőrzését. Az elévülést is figyelembevéve idén évvégéig a 2014. évről illetve az azóta beadott személyi jövedelemadó bevallásokat lehet önellenőrizni.

Az önellenorzéshez kell az eredeti bevallás, a munkáltatóktól kapott igazolások, és természetesen az orvosi igazolás meg léte. Az igazolást nem kell leadni sehol, azt egy esetleges ellenőrzéskor kell bemutatni.

A 2019. évi bevallás esetén 2020. május 20-ig alap bevallásként kell beadni, utána erre az évre is csak önellenőrzéssel lehet visszaigényelni.

Jelenleg azt gondolom, elsősorban a tavalyi bevallás helyes beadására kell törekedni, júniustól pedig a lehetséges javításokkal, főleg ha szakember segítséget kell kérni, mert május 31-ig szinte senki nem fogja elvállalni, a NAV-nál nagy valószínűséggel a nem aktuális bevallásokban nem tudnak majd segíteni.

Amennyiben kérdés merül fel, vagy pontosításra lenne szükség, várom az érdeklődőket Facebook csoportomban: Zsuzsa tanodaja (technikai okok miatt link csak a fejlécben van jelenleg).