Mi a teendő, ha…

....SZJA bevalláskor fizetendő adó keletkezik?

Igen, sokszor előfordul, hogy nem visszajárója lesz az adózónak, hanem fizetendő adó, mert pl.
  • ingatlant értékesített, vagy
  • nem fizette évközben az SZJA előleget bérbeadásra, vagy
  • rosszul vették igénybe a kedvezményeket.
Ilyenkor lehetőség van részletfizetést kérni a bevallás beadásakor, erről szól a mai cikk.
ingatlan eladás
Amennyiben tartozás keletkezik az SZJA bevallásban, akkor ez a tartozás nem kerül fel rögtön az adófolyószámládra, csak a bevallási határidőben, azaz, idén, 2024-ben május 21-én, addig nem látható, akkor sem, ha már februárban, márciusban beadod a bevallást. Ez azért jó, mert ha kérsz egy nullás adóigazolást, akkor ezt még nem írhatják be, nem tartozás a határidőig.
Jó, ha tudod, hogy nem csak SZJA tartozás keletkezhet a bevallásban, hanem akár SZOCHO (Szociális hozzájárulás) tartozás is, és e kettőre lehet kérni a max. 12 havi részletfizetést.
Igaz, hogy nem tartozás, viszont a bevallásban rögtön kérheted a részletfizetést, ha az SZJA és SZOCHO tartozás összege nem haladja meg az 500.000.-Ft-ot. Ha meghaladja vagy elfelejtetted jelölni, akkor is van megoldás!
Ha elfelejtetted jelölni, vagy meghaladja az 500.000.-Ft-ot az összeg, és ha 1 millió forint alatt van a tartozás, akkor a FAM01 adatlapon kérheted az automatikus részletfizetési kérelmet, de csak a határidő (május 21-e után), mert addig nem látják a tartozást, és el fogják utasítani a kérelmet.

SZJA segítség - hírlevél sorozat

Ezekben a levelekben arról fogsz olvasni, hogy milyen buktatók lehetnek egy-egy bevallásnál, és lehet téged is érintene a téma, de például nem is tudsz róla.

A kedvezmények szerteágazóak, aki nem ezzel foglalkozik nap, mint nap, annak ezek kínaiak, és nehezen követhetőek, ezért gondoltam, hogy indítok általános tájékoztatót a témában, ahol lehet rájösz, hogy téged is érint adott kedvezmény, és tudsz intézkedni.

1-2 naponta fogsz találni egy-egy levelet az email-eid között a témával kapcsolatban. Lehet már olvastad adott témát a blogcikkeknél, vagy érdekelt volna, de lemaradtál róla, nincs semmi gond, megtalálod majd a leveleid között! Sőt, ha tagja vagy a Zsuzsa adótanodája facebook csoportnak, akkor kérdezhetsz is, és ha olyan a kérdés, akkor lehet felhasználom a folyamatosan bővülő hírlevél sorozatban válaszadásra. 

A sorozatra már most fel tudsz iratkozni a gombra kattintva, és 2024. február 20-tól indulnak a levelek az email fiókodba!

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉