Állandó dilemma az érettségizett, diplomázott diákok esetében mi a helyzet az egészségügyi ellátással, mikortól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Erre tömören választ ad a 2019.évi CXXII. törvény (továbbiakban tbj törvény) 22.§-a, melyben felsorolják, hogy ki jogosult ellátásra. Akik itt vannak felsorolva, ők nem biztosítottak, de ha elmennek orvoshoz, akkor érvényes a TAJ kártyájuk.

A tanulókra sokszor mondják, hogy van “biztosításuk”. Nem, nekik nem biztosításuk van, mert ahhoz még különböző jogok is társulnának, hanem “csak” egészségügyi ellátásra jogosultságuk, ugyanúgy mint a pl. a GYES-en lévőknek, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (FTH) részesülőknek.

 

Tanulói, hallgatói jogviszony vége

A tanulói jogviszony a 2019-2020 tanévben végzett diákoknak 2020. október 31-ig tart, eddig érvényes a diákigazolvány. Ezután még 45 napig jogosultak egészségügyi ellátásra, és 2020. december 16-tól kötelezettek egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

diákigazolvány egészségügyi szolgáltatási

 

A járulék fizetésére azok a fiatalok kötelezettek, akik

  • tanulmányaikat nem folytatják nappali tagozatos felsőfokú intézményben;
  • nem mentek érettségi után szakképzésre (OKJ képzés);
  • nem álltak munkába, vagy más biztosítási jogviszonyt (egyéni vállalkozás, társasvállalkozás) nem létesítettek;
  • nem kértek, nem kaptak segítséget önkormányzattól a járulék fizetésére.

Az idei évtől nincs teendője a volt diáknak, mert a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, lánykori nevén: OEP) nyilvántartása alapján adatokat szolgáltat a NAV felé, és a NAV értesíti az adózót levélben, vagy ha van ügyfélkapuja, akkor a tárhelyre a fizetési kötelezettségéről.

Ha nem kap értesítést, több lehetősége is van az ellenőrzésre:

  • december 16. után megnézi az ügyfélkapuján a jogviszonyok lekérdezésénél, hogy látszódik-e a kötelezettségre való bejegyzés, vagy
  • megkéri orvosát, illetve az asszisztenst (akár patikust is) ellenőrizze a rendszerben a kártyáját, vagy
  • NEAK ügyfélszolgálatot felkeresi személyesen, vagy e-papíron tájékoztatást kér az ügymenetről, vagy
  • január 12-e után az adófolyószámlán ellenőrzi, hogy előírták-e a kötelezettséget.

Zárójelben megjegyzem, remélhetőleg zökkenőmentes lesz ez a tájékoztatás, mert az idei év az első, mikor ezt az eljárást bevezetik, előfordulhat, hogy csak december 16-a után kap értesítést.

 

Youtube csatorna

Heti hírlevél felíratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam