Adóalapkedvezmény…

... személyi kedvezmény, súlyos fogyatékosság

Hivatalos megnevezés: személyi kedvezmény

Köznyelvben használatos: súlyos fogyatékosság kedvezmény

A mai cikk erről a kedvezményről szól.

Információk

Ezt a kedvezményt saját jogon tudod igénybevenni, tehát ha pl. a gyermekednek van igazolása, akkor azt nem használhatod fel. Sajnos többektől hallottam ez utóbbi változatot, de tudjál róla, hogy ez szabálytalan, és egy ellenőrzés során nagyon megütheti a bokáját, aki ezt teszi.

A kedvezményt akkor tudod igénybevenni, ha van összevont adóalapba tartozó jövedelmed, ami után SZJA-t fizetsz! Ha egyéni vállalkozó vagy (nem KATA-s), akkor abból a jövedelemből is igényelheted.

Ez a kedvezmény a 4. a kedvezmény sorrendben. Tudod, eddig írtam

  • a NÉTAK, négy vagy több gyerekes édesanyák kedvezményéről, ha nem vonatkozik rád, akkor a következő lehetőség
  • a 25 év alattiak kedvezményről,
  • ha már elmúltál 25 éves, de még nem vagy 30 éves, és édesanya vagy, akkor idéntől neked is van kedvezményed.

Ha ezek egyikében sem vagy érintett, vagy olyan szerencsés vagy, hogy még mindig van személyi jövedelemadód, ami után kedvezményt vehetsz igénybe, és van tartós betegséged, súlyos fogyatékosságod, akkor ez a következő lehetőség.

Nagyon fontos, hogy legyen orvosi igazolásod, hogy igénybeveheted a kedvezményt! NEM ELÉG, hogy egy zárójelentésen ott van a betegségedre utaló diagnózis kód! Sajnos sokszor lemarad az igazolásokról a kód, ez nem szabályos! Azt szoktam mondani, hogy az ellenőr a számokat, kódokat ismeri, az orvos pedig a betegségeket, és az azokhoz tartozó kódokat. Na, ezeket a kódokat kell szem előtt tartani, melyeket megtalálsz a 335/2009.(XII.29.) Kormányrendeletben.

Az igazoláson rajta kell lennie, hogy mikortól van a betegséged, és ha még nem vetted igénybe, akkor 5 évre (2018-as adóévig) visszamenőleg önellenőrzéssel kérheted. 

 

A kedvezményről bővebben, példákkal, a többi kedvezménnyel együtt egy hírlevél sorozatban olvashatsz!

Amennyiben feliratkozol a hírlevél sorozatra, csak a témával kapcsolatos leveleket kapsz a feliratkozást követő napokban.

 

Konzultáció, könyvelés

Adótanácsadóként, mérlegképes könyvelőként vállalok egyéni vállalkozóknak konzultációt, illetve könyvelést.

Új ügyfelek esetében először ajánlott konzultálni, hogy együtt tudunk-e a jövőben dolgozni, tudok-e segíteni neked, téged érintő kérdéseket tudunk megbeszélni.

30 perces konzultációt a gombra kattintva már tudsz rendelni!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉