Összefoglaló…

.... mire figyelj a járulék bevalláskor?

A héten a 3. negyedéves járulék bevallás kötelezettség határidejéről olvashattál cikkeket, és arról, hogy mire figyelj mindenképpen, hogy minél kevesebb bosszankodással megússzad a bevallást!

Erről olvashatsz most egy rövid összefoglalót, illetve még egy kicsit az automatikus, online eszközökről is kifejtem a gondolataimat.

 

Összefoglalás

2023. január 1-től “egyszerűsítették” a járulék bevallást, mondván elég negyedévente járulék bevallást készíteni, és befizetni a kötelezettséget! Mellé tettek egy kis csavart, hogy “göngyölíteni” kell az előző negyedévek járulék alapjait, nem csak az adott 3 hónappal kell számolni. Az volt a magyarázat, igazságtalan, hogy ha egyik hónapban alacsonyabb volt a bevétel, illetve a jövedelem, akkor is ugyanannyit kelljen fizetni, mint amikor jól ment a munka.

 

Az első 3 hónapban, amikor még legtöbben a jövedelem mentes határban maradtak, még jól érezték magukat!

2. negyedévben már egyre többen lépték át a jövedelem mentes határt (1.392.000.-), és egyre többen érezték meg, hogy ez már más, kőkeményen a bankszámlához kellett nyúlni. és utalni a NAV felé. Arról nem is beszélve, hogy ha közben hol főállású volt, hol másodállású az adózó, azok is okoztak némi problémát.

Van egy érzésem, hogy a 3. negyedév még többeknek lesz nagy meglepetés, ahogy közeledünk az évvégéhez és nő a bevétel.

A 2. negyedévben sok ügyfél elkezdett szüneteltetni, vagy elment főállású munkaviszonyba, és másodállású egyéni vállalkozó lett, vagy valahogy másként keresi a megoldást arra, hogy minél kevesebbet kelljen egyéni vállalkozóként fizetni a NAV felé. Sajnos ez nagyon nehéz, szinte lehetetlen feladat, főleg, ha egyre több a bevételed. 

…és mindemellett még ez a nem egyszerű göngyölítés is keserítheti az Életünket!

 

Igen, tudom, vannak a csodás szoftverek, amikhez ingyen, vagy olcsón hozzájutsz. Általában még jól is számolnak, HA jól állítod be, hogy mire kell számítania az adatokat. Ezt a beállítást szoktuk paraméterezésnek nevezni, ez a kulcsa mindennek!

Tehát segédeszköznek nagyon jók, bevallom, néha én is megnézem, hogy egyeznek-e a számaink, a szoftveré, meg az enyém.😉 Általában szoktak, de mint írtam, tudom, hogyan kell az adatokat megadni a szoftvernek, hogy jól számoljon, az én szám íze szerint.

Könyvelők különböző bérszámfejtő programokat használunk, ezek nem ingyenesek, viszont több adózó számfejtését meg tudjuk velül oldalni. És ha még ez sem elég, akkor könyvelői csoportokban összedugjuk a fejünket, hogy ha valamit nem értünk, megvitatjuk, mert előfordul az is, hogy túlbonyolítjuk a dolgokat, pedig nem kellene.

 

Kíváncsi vagy, én hogy csinálom? Ezt gyakorlatban is megmutatom az október 3-ai workshopon, hogy milyen lépéseket csinálok egy-egy negyedéves bevallás előkészítéseként, majd elkészítéseként.

Elméletben most leírom:

  1. bevételt lekönyvelem
  2. beírom a bérprogramba (neked ilyened nincs) a negyedéves jövedelmeket havi bontásban, majd a program elkészíti a bevallás nyomtatványt az ANYK-ban
  3. beírom az EXCEL táblázatomba (ilyen neked is lehet) is a negyedéves jövedelmeket havi bontásban, és ha nem a programom csinálná a nyomtatványt, akkor manuálisan tölteném ki az ANYK-ban, vagy az ONYA felületén a jövedelmet, és ha kell a járulékalapokat is. Az ügyfeleim láthatják a táblázatot, mert mindekinek van egy névre szóló mappája, ahová felteszem a táblázatot, és lehet bűvölni, szörnyülködni, de látja, hogy mi az ajánlott fizetendő, és látja a levezetését negyedév végén, hogy miért és mennyit kell fizetnie a végén kötelezően.

 

Mondhatnád, hogy a bevételből ki lehet számolni egyszerűen a jövedelmet, alapokat, fizetendőket.

Igazad van! Az EXCEL táblázatomat úgy alakítottam ki, tele különböző képletekkel, hogy számolja ki nekem HAVONTA, hogy mennyit fizessen az ügyfél, és beírom a táblázatba, hogy ha kifizette az adott hónapban az összegeket. Negyedév végén, amikor már tudjuk a tényleges negyedév adatokat, akkor látjuk, hogy TÉNYLEGESEN mennyit kell fizetni negyedév végén. Lehet kevesebbet, lehet többet.

Kíváncsi vagy a táblázatra, használni szeretnéd esetleg? A workshop résztvevői megkapják használatra ezt a táblázat sablont!

 

Az előző bekezdésben le is írtam, hogy ügyfeleimnek javaslom, hogy HAVONTA fizessék a kötelezettségeket, mert negyedév végén nagyon kellemetlen lehet, amikor egyszerre kell befizetni esetleg 1 millió forintot.

Nyáron egyik ügyfelem kifejezetten kérte, hogy legyek erőszakosabb, hogy ha látom, nem fizette be amit írtam neki havi befizetésként, mert nagyon rosszul érezte magát a nyár közepén, amikor pont annyit kellett befizetnie a negyedévre, mint amennyi az utolsó havi bevétele volt. Az utóbbi két hónapban “lelkesen” fizette havonta az összegeket.

 

A workshopon készül felvétel, tehát ha nem tudsz jelen lenni, akkor 1 hétig tudod majd visszanézni!

Ezekről lesz szó a workshopon!  A kis előadás és gyakorlat után, még maradt kérdésed lehetőséged lesz feltenni!

 

A workshopra már tudsz jelentkezni a gombra kattintva, jelentkezni 2023. október 02-án hétfő éjfélig tudsz!

A gombra kattintva bővebb információt találsz, és ha érdekel a workshop, akkor megtalálod a jelentkezési űrlapot is!

 

 

Összefoglaló

Ezek a workshopok NEM INGYENESEK, viszont úgy gondolom, hogy sok hasznos dolgot tudsz meg ez idő alatt.

  1. A 90 perces workshop 14.900.-Ft lesz. Megjegyzem, hogy nálam ezért az árért kb. 25 perces konzultációt tudsz igénybevenni. Itt meg 3x annyi idő alatt sokkal többet tanulhatsz, mert előfordulhat, hogy valaki olyan kérdést tesz fel, amire nem is gondoltál, de téged is érint!
  2. Tematikusak, mindig előre megmondom, hogy mi lesz a következő hónapban, tehát tudsz tervezni. (Most is látod már, hogy mi várható szeptemberben. 😉

Amennyiben érdekelnek majd a részletek, jelentkezni szeretnél, vagy még nem tudod, melyiket válaszd, és nem akarsz lemaradni az információkról, akkor jelentkezz a tematikus listára.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉