Szeptembertől már nem KATA-sként vállalkozol?

....közeledik az első bevallási határidő!

KATA-s voltál, eddig megugrottad a kötelezettséget magad is, ugye?

Az elhiresült szlogent Te is mindenhol hangoztattad, hogy “KATA-snak nem kell könyvelő!”.

Úgy gondolod, hogy az átalányadózás sem lesz nehezebb, ezt is megoldod magad!

 

Oké, semmi akadálya, de hidd el, jobban utána kell járnod mindennek, esetleg workshopra, tanfolyamra befizetni, hogy egyedül is menjen! Ez NEM KATA, ahol sokszor tényleg elég volt egy-egy időben szólás, egyszerű volt… Ja, nem, mert azért derültek ki dolgok, hogy az önálló KATA-st is utolérte a hibázási lehetőség, és KELLETT szakember!

Nézzük a beadandó bevallásokat!

Ha nem KATA-s vállalkozó vagy, akkor 

1. havonta a 2258-as bevallást

2. havonta a 2208-as bevallást be vagy nyilatkozatot az NY-es nyomtatványon, hogy NINCS alkalmazottad!

 

Ezeket a főállású ÉS másodállású egyéni vállalkozóknak is be kell adni, viszont a nyugdíjasoknak (kiegészítő tevékenységet folytatóknak) nem, mert ők nem biztosítottak.

 

Az első pontot már szinte mindenki kívülről fújja, de a 2. ponton a napokban többen fennakadtak, és vitatkoznak, hogy az nem kell, mert nincs alkalmazottjuk. Hát ez az, épp ezért kell beadni, mert ezzel hozod tudomására a NAV-nak, hogy NINCS alkalmazottad, és ne várjon a munkavállalódra járulék bevallást. Az, hogy a különböző oktató portálok elfelejtik ezt megemlíteni, nem az én hibám.

Anno, mikor NAV ügyintézőként adtam ki adóigazolásokat, bizony vagy 08-asnak vagy NY-es nyilatkozatnak lennie kellett a vizsgált 5 évben, ha adott időszakban egyéni vállalkozó volt valaki. Ha nem volt NY-es nyilatkozat, melyet minimum 1x, év elején kell beadni (vannak kivételek, kérdezd adótanácsadódat, vagy könyvelődet 😉 ), akkor visszamenőleg, akár 5 évre pótolni kellett HAVONTA a nullás 08-ast.

Megfogadtam, hogy nem állok le senkivel vitatkozni erről, ha nem hiszed el, akkor majd csak arra kérlek, hogy ha te is így jársz, akkor emlékezz erre a cikkemre. 😉

 

Segítség, ha önállóan szeretnéd megoldani a kötelezettségeket!

A szeptemberi workshop anyagából összeállítottam online tanfolyamot, melyről a gombra kattintva kapsz bővebb információt! 

A tanfolyamon megmutatom mit kell(ene) tudnod, hogy önállóan tudjál boldogulni az adózás terén, de tudd, hogy ha bizonytalan vagy valamiben, akkor könyvelőt vagy adótanácsadót keress meg kérdéseddel! A tudás anyagot folyamatosan bővítem, és ha azt a csomagot választod, akkor facebookon segítek elakadás esetén, illetve ajánlhatsz témát, amit szeretnél ha feldolgoznánk!

Hogyan tovább? Mi várható a közeljövőben?

KATA? Nem, elsősorban átalányadó

Az elmúlt 2 hónapban az áttérésről olvashattál cikkeimben, a továbbiakban elsősorban az átalányadóról lesz szó, és a jövő év tervezéséről.

Továbbiakban is készítem az információs cikkeket, viszont 2022. október 10-től 2 hetente online webináron, beszélgetésen tudunk ötletelni, segítek megérteni az épp aktuális tudnivalókat, de csak kizárólag a feliratkozóknak.

Szeretném, ha tudnánk haladni a közös gondolkozással, és ezt csak akkor lehet, ha nem kell mindig a nulláról indulni, és elmondani újra, és újra a lényeget.

A feliratkozás, webinár ingyenes, ha a témában konzultációt szeretnél, akkor arra is van lehetőség!

 

Ha továbbiakban is szeretnél információkat kapni, mert kíváncsi vagy, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉