1.200.000.-Ft-ig SZJA mentesség…

.... de hogyan kell számolni, értelmezni?

Az elmúlt héten érdekes megközelítésben hallottam, olvastam az 1.200.000.-Ft-os meghatározást, sajnos szakmai lapokban is. 🙁

Az, hogy ügyfél mondja rosszul, megértem, igyekszem helyretenni a fogalmakat, és most ezzel a cikkel is az a célom, hogy tisztázzuk, mi az amit sokan félreértenek.

 

1.200.000.-Ft-ig SZJA mentesség...

Alap: a mindenkori éves minimálbér 50%-ig SZJA mentesség illeti meg az átalányadózó vállalkozót.

Ez MINDENKINEK jár, ezután lehet bonyolítani a rendszert főállású illetve mellékállású vállalkozók esetében a kinek, hogyan kell fizetnie a járulékokat (ezt kicsit később írom).

2022-ben ez a mentesség 1.200.000.-Ft JÖVEDELEMIG illet meg minket, de a három kategóriában más és más a BEVÉTEL határ, ami alapján számoljuk az összeget.

Nézzük költségátalányonként a bevétel maximumot, amíg SZJA mentes vagy:

40% költségátalány esetében a BEVÉTEL, tehát amit kiszámlázol 2.000.000.-, ennek a 60%-a a jövedelem, azaz az 1.200.000.-Ft.

80% költségátalány esetében a BEVÉTEL, tehát amit kiszámlázol 6.000.000.-, ennek a 20%-a a jövedelem, azaz az 1.200.000.-Ft.

90% költségátalány esetében a BEVÉTEL, tehát amit kiszámlázol 12.000.000.-, ennek a 10% a a jövedelem, azaz az 1.200.000.-Ft.

Ezt a mentességet úgy értelmezik sokan, ROSSZUL, hogy az 1.200.000.- osztva 12-vel, tehát havi 100.000.-Ft kedvezmény van, sőt sok szakember, és a rádióban is ez hangzott el, hogy idén 300.000.-, azaz háromszázezer forint kedvezmény van havonta. Ez nem így van!

Ha az első 2 hónapban kiszámlázol 2.200.000.-Ft-ot, akkor a második hónapban elfogy a mentesség határ (40%-os költséghányad esetében), átléped a határt, tehát a 200.000.-Ft után már adózni kell.

NINCS a további hónapokban kedvezmény, NINCS mivel számolni, csak a bevétellel és jövedelemmel!

 

A cikk elején írtam, hogy a mentességet külön kell figyelemmel kísérni főállású illetve mellékállású egyéni vállalkozóknak.

Másodállású, tehát heti 36 órás foglalkozással járó biztosítási jogviszonyod van, akkor járulékot, szochót sem kell fizetned a bevételi határ eléréséig!

Főállású egyéni vállalkozó esetében viszont a mindenkori minimálbér, vagy garantált bérminimum után meg kell fizetni a TB-t és a SZOCHO-t, és nem a korrigált jövedelem után.

Teljesen egyszerű, és követhető, ugye? Vagy mégsem?

Kérlek hidd el, hogy nem azért mondjuk, -hogy nem csak egyszerű számtan az egész, hanem komoly odafigyelést igényel az átalányadózás adminisztrációja, könyvelése-, mert leakarunk húzni sok-sok pénzzel! Nem, ezeket havonta kell figyelni!

A kalkulátorok, amiket előszeretettel nézel, általában éves szinten számolnak, átlagban, de tudjuk, hogy HAVI szinten hol kisebb, hol magasabb az összeg, amivel számolnod kell. Igen, vannak havi kalkulátorok is, de ha már családiadóalap kedvezményt is szeretnél, azzal általában nem foglalkoznak ezek a táblázatok.

A könyvelők is táblázatokkal, és könyvelő, bérszámfejtő programokkal dolgoznak!

Gyakorlati példa

 

 

Nézzünk egy példát, nálam valahogy beragadt a 600.000.-700.000.-Ft bevétel, ezzel kezdtem el számolni.

A táblázatban 4 hónapra (2022. szeptember-december) mutatom meg,

FŐÁLLÁSÚ egyéni vállalkozóként,

– ha minimálbéres lenne a tevékenységem besorolása (az enyém nem, én garantált bérminimum után fogok fizetni)

hogyan alakul, ha ekörüli összegekkel kezdek gondolkozni.

A táblázatban látszik, hogy szeptember, októberre és még novemberre sem kell SZJA-t fizetnem, csak a járulékot, és a szochot.

Ne felejtsük el, hogy 1 gyerek után igénybevettem családiadóalap kedvezményt, azért nem kell novemberben sem SZJA-t fizetni, de ha nem lenne kedvezményem, akkor már a korrigált jövedelem után (60.000.-) már kellett volna 9.000.-Ft-ot fizetni a minimálbér után számolt kötelező fizetendők melllett.

És hol van a “kedvezmény” decemberre? Sehol! Ott már a jövedelem=korrigált jövedelemmel, és fizetek mindent!

 

A dátumok senkit ne tévesszenek meg, mert az a járulék bevallás határideje, október 12-ig kell vallani, fizetni a szeptember bevétel után a kötelezettségeket!

 

2022. szeptemberben előreláthatóan szerdánként online tartok ZOOM felületen oktatást, tájékoztatást, melyről bővebb információt hamarosan eljuttatok minden érdeklődőnek. Alkalmanként max. 10 fővel tudok foglalkozni, kb. 2 óra alatt, és ezidő alatt megmutatom az alapokat, hogy eltudd dönteni, akarsz-e önállóan bevallást készíteni, intézni a dolgaidat, vagy inkább szakember segítségét kéred.

Ha téged is érdekelnek a részletek, illetve más újdonságok, érdekességek, akkor ezt ITT tudod kérni.

 

Konzultáció

Augusztusban is folyamatosan tartok 30 ill. 60 perces konzultációkat! A szabad időpontokat ITT tudod megnézni, amennyiben foglalsz időpontot, akkor tudom csak jóváhagyni, ha megrendelted a szolgáltatást!

A konzultációkat az alábbi gombra kattintva tudod megvásárolni, megrendelni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉