Alkalmazott vagy, de….

... szeretnél egyéni vállalkozást

Az utóbbi napokban egyre többen keresnek meg, hogy van főállásuk, gondolkoznak másodállású egyéni vállalkozás indításán, de nem tudják hogyan kezdjenek neki, és milyen fizetési kötelezettségek várnak rájuk.

Erről írok most rövid összefoglalót.

Ki lehet másodállású egyéni vállalkozó?

Szinte mindenki, aki… másodállásúnak minősül köznyelven, akit eszerint kell figyelembevenni járulék fizetés szemponjából., Nézzük beletartozol-e ebbe a csoportba:

  • 36 órás biztosítási jogviszonyod van – akár több helyen is dolgozhatsz ALKALMAZOTT-ként, összesen kell meg lennie a heti 36 órának
  • tanulói jogviszonyod van
  • GYED-en, GYET-en vagy – itt meg kell jegyeznem, hogy másodállásúként kell kezelni, de hivatalosan főállású egyéni vállalkozó vagy.

Ha ezen felsorolás közül valamelyik igaz, akkor másodállásúként indíthatsz vállalkozást.

Sokaknak az adószámos magánszemélyként való “vállalkozás” lebeg a szeme előtt, hogy akkor nem kell járulékot, SZJA-t fizetnie. Ez csak részben igaz, és nem teljesen szabályos megoldás. Igen, tudom, hogy sajnos a NAV-nál is ezt ajánlják, mert hogy ehhez nem kell könyvelő, nem kell semmit sem fizetni, elég ha évvégén SZJA bevallásban vallod a bevételt, jövedelmet.

Egy ügyfelem, aki mindig csak az SZJA bevallásnál keres meg adószámos magánszemélyként tevékenykedik, négy gyermekes édesanya, eszerint ő SZJA mentességre jogosult, de adószámos magánszemélyként szerzett jövedelmére ebben az esetben nem érvényesíthető a kedvezmény, tehát KELLETT SZJA-t fizetnie 2022. adóévre. Szóltam, legyen másodállású átalányadózó egyéni vállalkozó, de azt mondta, hogy nem lesz az, mert akkor könyvelőnek rendszeresen fizetnie kell, hogy beadja a negyedéves bevallásokat, és ez nem éri meg neki. Pedig elmondtam neki, hogy sem SZJA-t, sem járulékokat nem kellene fizetni, mert a bevétele valószínűleg nem éri el az adómentes jövedelemhatárát, és a könyvelő költségét is lehet csökkenteni. Ez az ő döntése volt, majd lehet a 2023.  évi bevallásnál másként fog dönteni!

 

A másik tévhit, hogy jobb a KATA, inkább lecsökkentetik az óraszámot, hogy heti szinten ne érje el a 36 órát, és akkor lehet KATA-s, mert főállású egyéni vállalkozónak minősül ilyenkor. Szuper jó dolog, de ezt azért nem árt könyvelővel, adótanácsadóval átbeszélni, mert ilyenkor fizetned kell az 50.000.-Ft-ot, nincs mentes összeg!

 

Úgy gondolom, foglalkozni kell ezzel a témával, hamarosan érkezem további információkkal, ha érdekel milyen módon, és nem akarsz lemaradni róla, akkor kérlek iratkozz fel az újdnoságok listára.

 

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉