Adó fizetési határidők – március

....magánszemélyeknek és vállalkozóknak!

Minden év márciusában, és szeptemberben magánszemélyeknek is van fizetési kötelezettségük!!!

Jelen cikkben leírom a határidőket, és ahol lehet, írom a bankszámlaszámot is, ahová utalni kell!

KATA, helyi adók, ÁFA, kamarai kötelezettség vállalkozóknak

Tavaly az önkormányzatoktól átkerült a gépjárműadó beszedési jogkör a NAV-hoz, volt nagy bonyodalom! Elvileg mindenki megkapta ügyfélkapus tárhelyére a határozatot, tájékoztatót, mennyit kell fizetni. 

 

1.  KATA és járulék kötelezettségek – 2022.március 16. (hétvégére esik március 12-e)

Februárban egész hónapban aktív volt a vállalkozásod, akkor március 12-ig be kell fizetni a KATA-t, illetve ha nem katás vagy, akkor a járulékokat, de arról a könyvelőd küld értesítést. 😉

Közlemény rovatba ne felejtsd el beírni az adószámodat!

NAV Kisadózó vállalkozások adója bevételi számla

10032000-01076349

 

Szüneteltetés esetén, ha egész hónapban szünetelt a tevékenységed, akkor a februári egészségügyi szolgáltatási járulék összege: 8.400.-forint.

Közlemény rovatba az adószámodat vagy adóazonosító jeledet írd be!

NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla

10032000-06055826

 

2. Helyi adók – 2022. március 16.

Építmény-, kommunálisadó, illetve a gépjárműadó fizetési kötelezettség határideje.3. Helyi iparűzési adó – HIPA – 2022. március 16.

Ne felejtsd el,  az önkormányzat felé meg kell fizetni a HIPA-t, a tételes HIPA-sok idén is évi 25.000.-Ft-ot fizetnek, azaz most az első részletként 12.500.-Ft. 

Aki nem tételes HIPA-s, tehát nem a fix 50.000.- (idén 25.000.-) éves összeget fizeti, neki a tavalyi bevallás alapján számított előleget kell most befizetnie.

A bankszámlaszámot megtalálhatjátok a településetek honlapján, vagy az önkormányzat felületén a folyószámla kivonaton.

 

4. ÁFA bevallás – AAM-nek is, ha kell –  2022. március 21.

Ha volt külföldre szolgáltatásod, akkor ÁFA bevallást kell beadni a NAV felé, sőt, ha EU-s szolgáltatás volt, akkor további nyomtatvány beadására is sor kerül. 

 

5. SZJA bevallás – május 20-ig folyamatosan

Ha nem boldogulsz a bevallással, vagy szeretnél biztos lenni abban, hogy mindent megtettél a minél jobb adó optimalizálásért, akkor neked találtam ki a bevallás csomagomat, melyet ITT találhatsz meg.

 

6. Kamarai tagdíj – 2022. március 31.

Éves tagdíjat hivatalosan március 31-ig kell befizetni, de ha megcsúszol nincs gond egészen addig, amíg nem adják át köztartozásnak a NAV-nak. Szóval, minél hamarabb befizeted, annál biztosabb, hogy nem felejted el. 😉

Az 5.000.-Ft-ot a Kamara Gránit Banknál vezetett számlára kell fizetni:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

12100011-10639683

Közlemény rovatba az adószámodat írd be feltétlenül!!!

MEGOLDÁSOK

SZJA bevallás, SZJA visszatérítés

MIT NE TEGYÉL! Ne a facebookon, vagy más fórumon kérj tanácsot (ingyenest), mert lehet kapsz ötletet, de lehet van annál jobb is, vagy szabályosabb! 😉

1. Elváltatok, megegyeztetek írásban, hogy FELVÁLTVA nevelitek gyermeke(i)teket, akkor 50-50%-ig vagytok jogosultak családi pótlékra, és családi adó(alap) kedvezményre, és a rendkívüli SZJA visszatérítésre is!

Ha nem intéztétek még el, akkor 2022. február 28-ig az illetékes kormányhivatalnál nyújtsátok be az igényeteket, és akkor jogosultak lesztek a rendkívüli SZJA visszatérítésre!

2. Ha az előzőleg felsorolt problémák miatt nem kaptatok visszatérítést, akkor a következő lehetőségek közül választhattok:

  • NAV ügyfélszolgálatra befáradsz, befáradtok, és a tervezetet módosítjátok az ügyintézővel…
  • Lelkesen elkezded megcsinálni, és reménykedsz, hogy jó is. 😉 Ez a legolcsóbb megoldás, ez tény, de nem biztos, hogy a legjobb is!
  • Megkeresel szakértőt, aki elmondja, hogyan tudtok együttmüködni, és egy teljeskörű optimalizálást kérsz, kértek ITT!

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉