Ausztriában és Németországban dolgozó magyar állampolgároktól szokták kérni a külföldi adóhatóságok, hogy vigyenek igazolást a magyar illetőségükről, jövedelmükről.

Ausztriában az igazolást az E9-es nyomtatványon kell kérni, Németországban meg az EU/EGT nyomtatványon. Ezeket a nyomtatványokat elektronikusan nem lehet benyújtani, csak személyesen bármelyik NAV ügyfélszolgálaton, vagy postán az illetékes adóigazgatósághoz címezve. Illetékes igazgatóság az, ahol az adózó állandó lakcíme van.

A nyomtatványokat az internetről le lehet tölteni, és már felkészülten vinni az ügyfélszolgálatra. Amennyiben nem az adózó intézkedik, meghatalmazással is lehet intézni, de fontos, hogy a meghatalmazás nem lehet szkenelt, azaz az adózó aláírásának eredetinek kell lennie.

A nyomtatványokon csak a fejlécet, azaz a személyes adatokat kell kitölteni, illetve kék tollal, eredetben kell aláírni, a jövedelemre vonatkozó információkat az ügyintéző írja be. A nyomtatványt a meghatalmazott nem írhatja alá!

Az igazolásokat érdemes a bevallási időszak után kérni, mert ilyenkor nem nagyon szokott gond lenni, ha esetleg valaki nem adott be úgynevezett nullás SZJA bevallást, ha nem volt Magyarországon jövedelme.

Ha előbb kéri az adózó, akkor lehet kérik, hogy

  • nyújtson be nullás SZJA bevallást, vagy
  • ha volt jövedelme, akkor természetesen be kell vallani az adott évre azt, vagy
  • kérhetik, hogy nyilatkozzon, nem volt magyarországi jövedelme.

Ez utóbbit meghatalmazott nem teheti meg az adózó helyett!