Augusztus vége van….

.... közelednek határidők!

A szakértők is kapkodják csak a fejüket, mikor, milyen határidőket határoznak meg. Van, ami egyértelmű, és van ami találgatásra ad okot. Többen úgy gondoljuk, hogy a biztosra (?) megyünk, bár mostanában semmi sem biztos, sajnos.

A cikkben összeszedek határidőket, amik aktuálisak, illetve amire számítani kell majd a közeljövőben.

 

Őszi határidők (08.-10. hó)

2022. augusztus 31. éjfél

A “régi” KATA alól MINDENKI kikerül a törvény erejénél fogva, aki addig nem jelzi milyen formában folytatja tevékenységét.

Egyéni vállalkozó marad, nem döntött még, akkor vállalkozói jövedelem szerinti adózó (VJSZA) lesz, tételes költség elszámolással, úgynevezett “sima” SZJA-s, illetve

BT esetében társasági adó elszámolás (TAO) alá kerül a vállalkozás.

 Ezzel a dátummal az önkormányzatnál tételes (fix) KATA-t fizető adózók is kikerülnek ezen forma alól, akár folytatod KATA-sként, akár nem, mert nem tudják, mi a szándékod, lehetőséged.

Fővárosi Önkormányzat már küldi az értesítő leveleket, a vidékiek még kivárnak, és félő a legtöbb nem is fog lépni. Ehhez ajánlott az önkormányzati portálon az adófolyószámlát figyelni, ha nem csökkentik a kötelezettséget, akkor be kell adni változás bejelentő lapot.

 

2022. szeptember 1-től

Az elmúlt időben csak az átalányadózókra hívták, hívtuk fel a figyelmet, de a “sima” szja-snak is fontos, hogy akár főállású, akár másodállású adózó leszel, be kell jelentened a biztosítási jogviszonyodat a 22T1041 nyomtatványon. Elvileg ezt már 1-én meg kell tenni, de pár nap csúszás lehet, csak ne felejtsd el!  Ennek az adatlapnak a későbbiekben is lesz szerepe, de most erről nem írok.

“ÚJ” KATA-sként továbbra sem kell 1041-es adatlapot benyújtani!

 

2022. szeptember 25.

Eddig a dátumig jelentkezhetsz be, ha az “új” KATA-ra jogosult vagy, és már szeptemberben is szeretnél katázni továbbra is. Tudod, ha nem jelentkezel be, akkor “sima” szja-s leszel! Ha nem jelentkezel be eddig, akkor is van lehetőséged bejelentkezni KATA-ra, de csak a következő hónap 1-től leszel katás, ezután ugyanaz a szabály, mint a “régi” katánál is volt.

 

2022. október 12.

2258-as bevallás beadása MINDEN EGYÉNI VÁLLALKOZÓNAK, aki NEM KATÁS, a szeptemberi hónapra vonatkozóan!!

Ezt a bevallást is be kell adni, akár fő-, akár másodállású egyéni vállalkozó vagy, és nem csak az átalányadózóknak! Ha nem volt bevételed másodállásúként, akkor nullásan kell beadni, mert a NAV 1-2 hónap múlva jelzi majd, hogy ha nem adtad be.

Ez a határidő nem csak a bevallás határideje, hanem be is kell fizetni a megfelelő adónemre a számított összeget!

 

2022. október 15.

Az “új” KATA-soknak, akik tételes (fix) hipát szeretnének fizetni az önkormányzat felé, ők eddig a napig jelenthetik be ezt a kérésüket, ha elmarad, akkor csak jövőre, február 15-ig lehet igényelni!

 

2022. október 31.

Aki eddig várt, ez az utolsó nap, amíg átalányadózás alá be lehet jelentkezni idén a “sima” szja alól.Ha ez elmarad, akkor legközelebb csak jövőre lesz erre lehetőséged.

Remélem tudtam segíteni, és fogod tudni követni, mikor, mi a határidő, de nem biztos, hogy az a jó módszer, ha az utolsó pillanatra hagyod a változás bejelentését!

Segítség, ha önállóan szeretnéd megoldani a kötelezettségeket!

Ha úgy gondolod, magad szeretnéd megoldani a feladatokat, vagy legalábbis kíváncsi vagy, hogy megtudnád-e csinálni magad is, akkor szíves figyelmedbe ajánlom a szeptemberben több alkalommal is megtartandó online workshopomat a témában, illetve a nyomtatványokkal is megismertetlek!
Jelenleg szeptember 6. keddre és szeptember 7. szerdára vannak időpontok, ha megtelik, akkor a következő hetekben is lesz lehetőség jelentkezni, keddi, illetve szerdai napokra.

A workshop után lehetőséged lesz tanfolyamra illetve konzultációra jelentkezni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉