Könyvelő vagy adótanácsadó….

.... kit keress fel elsőként?

Rövid válasz: mindegy

Hosszú válasz: attól függ, hogy milyen vállalkozási formát – egyéni vállalkozás, bt, vagy kft – szeretnél.

 

Mi a különbség a könyvelő és az adótanácsadó között?

 

Általában a könyvelő adótanácsadó is, az adótanácsadó lehet könyvelő is, de nem biztos, mert láttam én már ügyvédet is adótanácsadóként.

Bemutatom az én történetemet pár mondatban.

Általános iskola után könyvelő akartam lenni, ezért közgazdasági szakközépbe mentem, tanultam könyvelést, informatikát, de aztán rájöttem, hogy nem ilyen lovat akartam. Megtanultam a logikus gondolkozást, a klasszikus tartozik-követel szemléletet, a számlatükröt a mai napig ismerem, tudom használni.

Érettségi után elvégeztem a 2 éves képesített könyvelő képzést, mert még mindig vaciláltam, hogy könyvelő legyek, vagy pénzügyes. Aztán jött a család alapítás, gyerekek születése, és elmentem főiskolára, távoktatásban, itt már pénzügyes akartam lenni, DE számvitel tantárgyunk itt is volt.

Főiskola után megszállt a tanulási vágy, elvégeztem a mérlegképes könyvelő képzést, majd ezután már csak pénzügyes okj-s tanfolyamokon vettem részt, viszont mindegyiknél jó hasznát vettem a könyvelés, számvitel tudásomnak.

Az elmúlt 12 évben mind a számvitel (könyvelés), mind a pénzügyes (adózás) tudás, tapasztalat végig kísért, mégis úgy gondolom, hogy elsősorban adótanácsadó vagyok, és bátran vállalok egyéni vállalkozóknak könyvelést, viszont cégekkel nem foglalkoztam, és egyelőre nem is szeretnék. Az alapokat tudom a cégeknél, viszont ott kifejezetten könyvelőre van szükség, és természetesen itt is érvényes, hogy a könyvelő legyen adótanácsadó is!

Egyéni vállalkozók esetében jelenleg úgy gondolom, hogy elsősorban adótanácsadóra van szükségük, viszont van minimális könyvelési feladat is, ezért mondom, hogy olyan szakembert keress, aki adótanácsadó ÉS könyvelő is egy személyben.

 

Összefoglalva: a könyvelő az adott tételeket (bevétel/kiadás), eredményességet kimutatja az egyéni vállalkozásodban, cégedben, az adótanácsadó meg ezek ismeretében adózási,  pénzügyi tanácsokat tud adni az eredményes gazdálkodásodra.

 

Nos? Érdekelnek a témák? Akkor nincs más teendőd egyelőre, mint hogy regisztrálj a gombra kattintva, és ez után folyamatosan kapod az információkat! 🙂

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉