Apró változtatás…

....az ÚJ KATA törvényben!

A hirtelen, gyorsan, gyorsan dobjunk össze egy KATA-s adózás kivéreztetését eredményező ÚJ törvény toldozgatása, foltozgatása elkezdődött. 🙁 

A héten megjelent 2022/181. számú Magyar Közlönyben egy fontos változtatást tettek bele, a 441/2022(XI.7.) kormány rendelettel szabályozták a főfoglalkozású kisadózó fogalmát!

 

Ki a főfoglalkozású kiadózó?

2022. szeptember 1-től csak az az egyéni vállalkozó lehet KATA-s, akinek NINCS 36 órát elérő  biztosítással járó biztosítási jogviszonya, azaz a vállalkozása a főfoglalkozása.

Az elmúlt 2 hónapban ez kétértelmű volt, hogy akkor MIKOR-tól szűnik meg a KATA adóalanyiság, ebben a rendeletben pontosították.

A lényeg  a KATA tv. 2.§. (2) a-j. pontoknál van.

Az eredeti szöveg:

“főfoglalkozású egyéni vállalkozó, az egyéni vállalkozó, kivéve azt, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének….”

A 2022. november 1-től érvényes szöveg:

“Megszűnik a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával, amelyben a kisadózó a Kata tv. 2. § 2. pont a)–j) alpontjának bármelyike szerint nem minősül főfoglalkozású kisadózónak”

Tehát, direkt nem írom a törvény szövegével a felsorolást, lefordítom: 😉

– másodállású egyéni vállalkozó, azaz van 36 órát elérő biztosítással járó jogviszonya

– nyugdíjas

– külföldön biztosított

– rokkantsági ellátásban részesülő

– nappali tagozatos tanuló

– gazdasági társaságban társas vállalkozó

– ügyvédek.

Nem változott a kizártak köre, csak azt pontosították 2022. november 1-től, hogy a hónap utolsó napjával szűnik meg a KATA adóalanyiság, ha már nem minősülsz főfoglalkozású egyéni vállalkozónak.

A változást 15 napon belül be kell jelenteni a NAV felé, ha nem teszed meg, akkor a hatóság határozatot hoz, és értesít, hogy kikerültél a KATA alól.

Ebben az esetben továbbra is vállalkozó maradsz, tehát nem a vállalkozásod szűnik meg, csak nem KATA-sként tevénykedel, és választanod kell, hogy VJSZA szerint, vagy átalányadózóként folytatod tevékenységedet másodállású egyéni vállalkozásodat.

 

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!