Tételes (fix) HIPÁ-t fizettél az önkormányzatnak?

Kérdés: mit kell tenned?

A múlt héten a Fővárosi Önkormányzat és néhány vidéki is elkezdte értesíteni az adózókat a teendőkről. 

Ettől néhányan (sokan) megijednek, pedig csak értesítést küldenek! Igen, sajnos van olyan önkormányzat, amelyik “Hiánypótlásként” küldi ki levelét, a fővárosi szimplán jelzi, hogy 2022. szeptember 01-től a tételes KATA alól kikerülsz, a törvény erejénél fogva.

HIPA-ról szóló levél az önkormányzattól

A fővárosi önkormányzat elkezdte kiküldeni az értesítő levelet, miszerint automatikusan törli 2022. szeptember 1-től a tételes (fix) KATA-t, minden jelenlegi KATA-snak, azaz semmi teendőd nincs, nem kell kijelentkezned.

A vidéki önkormányzatok -szokás szerint- mindegyik másként reagál a feladatra. Én is vidéki önkormányzathoz tartozom, de még nem kaptunk értesítést mi  a teendőnk, így várok. A logikus egyébként az, ahogy a fővárosi önkormányzat cselekszik, mert új KATA törvény van szeptembertől, így a jelenlegi “régi” KATA a törvény erejénél fogva megszűnik.

Tehát ha vidéki önkormányzathoz tartozol, akkor várnod kell, illetve figyelni az adófolyószámládat, hogy módosították-e a fizetendő összegedet.

 Amennyiben maradhatsz KATA-s az új törvény szerint, és továbbra is a fix tételes HIPÁ-t akarsz fizetni, akkor 2022. október 15-ig be kell jelentkezned ismét, ez nem lesz automatikus.

Ha nem lehetsz tovább tételes HIPA-t fizető, illetve ha katásként nem jelentkezel vissza a tételes (fix) kötelezettség alá, akkor a szeptembertől decemberig terjedő időszakra bevallást kell majd készíteni az önkormányzat felé 2023. május 31-ig, és ezután kell majd adót fizetni.

 

Szeptemberi fizetési kötelezettség

2022. szeptember 15-ig még lesz fizetési kötelezettségünk, akik tételes (fix) katások voltunk az önkormányzatnál, időarányosan augusztus 31-ig esedékes a díj: 4.144.-Ft.

2022. január 1-2022. december 31-ig 365 napra kellett volna fizetnünk 25.000.-Ft-ot, de csak 243 napra kell fizetni augusztus 31-ig .

25.000.-/365 nap=68,49 Ft

68,49*243=16.643,07 – augusztus 31-ig, az első részletet megfizettük márciusban, 12.500.-Ft-ot, azaz 16.643,07-12.500=4.144.-Ft-ot (kerekítés miatt ennyi) fogunk fizetni, akik nem leszünk jogosultak “ÚJ” KATA-ra.

Aki marad tovább KATA-s, neki a 12.500.-Ft továbbra is a kötelezettség, ha visszajelentkeztél fix KATA alá.

Konzultáció

Augusztusban is folyamatosan tartok 30 ill. 60 perces konzultációkat! A szabad időpontokat ITT tudod megnézni, amennyiben foglalsz időpontot, akkor tudom csak jóváhagyni, ha megrendelted a szolgáltatást!

Ha KATA-s adózó lehetsz továbbra is, neked is van ajánlatom! Erről EZEN az oldalon tájékozódhatsz! 

A konzultációkat az alábbi gombra kattintva tudod megvásárolni, megrendelni!

Érdekelnek a KATA, átalányadós cikkeim?

Iratkozz fel az aktuális KATA hírekért!

A közel jövőben változások várhatóak a KATA adózásban, de magánszemélyeket is érinthetnek adózással, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos változások!
Segítek eligazodni, értelmezni, és érthetően elmondom mire készülj fel, adott adózással kapcsolatban.

A blog cikkeket ezért írom, és ezekről a cikkekről hetente 1x kapsz egy összefoglalót, hogy ne maradj le semmiről. Ez az email, mindig hétfőn reggel megy ki a megadott email címedre. 

Ha a KATA-val kapcsolatos változásokra vagy kíváncsi, akkor kattints az alábbi gombra, és iratkozz fel az értesítésért!

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉