2021. január 15-ig minden KATA adózónak nyilatkozni kell az adóalanyiságáról írásban, azok felé a partnerek felé, akikkel kifizető minőségben állnak kapcsolatban és már 2020-ban is szerződésben álltak. A magánszemélyeknek nyújtott szolgáltatás, termék értékesítés esetében nincs erről szó!

Az új szerződések esetében a szerződéskötéskor kell írásban megtenni a nyilatkozatot! A jogszabály az írásbeliséget hangsúlyozza, hogy ezt milyen módon teszi meg a vállalkozó, nincs megkötve, érdemes a partnerrel egyeztetni, hogy mit fogad el.

Én a cikk végén feltett minta sablont alakítottam a saját adataimmal, és ezt AVDH hitelesítéssel (erről bővebben “Elektronikus aláírás folyamata” cikkben olvashat) hitelesítettem, majd elküldtem e-mailben a megbízóimnak, előtte egyeztettem, hogy ezt így elfogadják-e.

Megoldás lehet a postai út, vagy személyes átadása a nyilatkozatnak.

Külföldi partnernek felé nyilatkozásáról vita van szakemberek között is. Jelenleg telefonon kapott NAV információnk arról van, hogy kell a nyilatkozat külföldi kifizető felé is. Erről a mai napon írásbeli állásfoglalást kértem, kértünk, mert a kolléganő is beküldte a NAV-hoz, illetve én még a Pénzügyminisztériumhoz is benyújtottam.

Több szakemberrel úgy gondoljuk, hogy nem kell ez a nyilatkozat, mert a külföldi kifizetőt nem érdekli a magyarországi szabályozás, és nem érinti, mert nem ő, hanem a katás adózó fizeti a különadót a 3 millió forint feletti összeg kifizetésekor. Ráadásul az Art rendelkezik a kifizető fogalmáról, a KATA törvényben a nyilatkozat tételi kötelezettségnél kifizetőről van szó, külföldi kifizető csak más paragrafusban kerül említésre.

Amint az állásfoglalást megkapom, megosztom a benne foglaltakat!

 

Addig is megosztom a magyar nyelvű nyilatkozatot, melyet az autokata csapata állított össze, és osztott meg, Tájékoztatás kisadózói minőségről.

 

Könnyed aktuális ismeretek az adózásról alcímmel készítettem egy játékos kvízt, amiben ezenkívül még más érdekességet is olvashat.