KATA vállalkozás és a jövedelem

KATA jövedelemigazolás

KATA adóalanyok jövedelem igazolásakor szembesülnek azzal, hogy szerintük jóval kevesebb jövedelmet igazol a NAV, mint amennyit kerestek adott évben.

KATA bevétel az nem jövedelem!

A probléma ott van, hogy amit a bevallásban jeleznek bevételként, az NEM jövedelem, az a tevékenység bevétele! Törvényileg meghatározták, hogy a bevételnek a 60%-át lehet elismerni jövedelemnek, kvázi a 40%, amit nem igazolnak le azt úgy veszik, mintha azok a járulékokra, költségekre elszámolt összegek lennének. A magánszemélynél (értsd nem katás adózó) azért igazolják le az egész bruttó jövedelmet, mert ott már a kifizető elszámolta azon járulékokat, amiket a katás nem fizet, illetve az 50 ezer forinttal teljesített.

BT-nél nagyobb a gond…

KATA-s BT

BT-nél ez még nagyobb gondot okoz, mert ott nem elég, hogy a bevétel 60%-át számolják el a BT “jövedelmé”-nek, hanem még a tagok számával osztják is ezt az összeget. Ráadásul nem a társasági szerződésben meghatározott tulajdoni hányadban osztják, hanem egyenlő részben, azaz ha két tag van, akkor a jövedelmet felezik, ha 3 tag van, akkor harmadolják, és így tovább. Fontos ebben az esetben, hogy csak a KATA alanyként bejelentett tagnál számolják így. Ha a másik tag, aki esetleg nem KATA alany, ő munkaviszonyosként van a bt-ben, neki a munkaviszonyból származó jövedelme szerint történik a jövedelem igazolás.

Jövedelemigazolás…

SZJA-s ÉS KATA-s jövedelem is...

Jövedelem igazolás kiadásakor ha valakinek van szja-s ÉS kata jövedelme is, akkor mindkettőt leigazolja a NAV, arra nincs lehetőség, hogy csak az egyiket szeretné az adózó!

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!

KATA vállalkozásod van?

Szakértő segítséged:
Könyvelő, NAV kompatibilis Adótanácsadó, Okleveles adószakértő

Segítség KATA-s vállalkozóknak!

Tudod, hogy a KATA vállalkozás

egy remek vállalkozási forma?

Kerüld el TE is szakszerű segítségemmel a KATA vállalkozás buktatóit!

Kérd most segítségemet!