KATA-vállalkozás esetében sok apró érdekesség van. Ehhez nem kell könyvelő (ez most komoly), csak egy kis odafigyelés a vállalkozó részéről.

KATA-vállalkozás

Ha ez nem megy, vagy úgy gondolja, nem az Ön dolga, akkor vannak virtuális asszisztensek, akikre ilyen munka folyamatokat rá lehet bízni. Fontos a jó asszisztens kiválasztásánál, hogy némi szakmai hozzáértése legyen az adózás területén. 😉 (A vállalkozásom másik ága a virtuális asszisztencia. 😉 )

DE igenis kell könyvelő, amennyiben pl.: van munkavállaló, ÁFA körös vállalkozó, vagy külföldre is dolgozik! Ezekben az esetekben KELL A KÖNYVELŐ, ilyen esetben ne spóroljon, a kifizefett díjjal sok pénzt (értsd büntetést), időt spórolhat meg!

KATA-vállalkozás SZÜNETELTETÉS

Szüneteltetés esetében az adóalanyiság nem szűnik meg, csak nincs számlázás, nincs tevékenység, még hirdetés sem! Minimum 1 hónap – maximum 2 év lehet a szüneteltetni. Ez alatt az idő alatt meg lehet akár 1 napra is szakítani a szünetelést, és utána újra indul a szünetelési időszak. KATA alatt ez nem mindig ajánlott!

Nagyon FONTOS! Főállású KATA adózású kismama NE SZÜNETELTESSEN táppénz, CSED, GYED alatt! Ezen ellátások alatt MENTESÜLÉST kérjen! (08.17-ei blog cikkben lesz erről szó.)

Szünetelést a NAV felé kell 2020.07.01-től bejelenteni a websegéd felületén keresztül. Július 1-től NEM KELL beadni a 101E nyomtatványt, a rendszer (remélhetőleg és információm szerint is) érzékelni fogja a szünetelés tényét. Erre vártunk már sokan, hogy ez megvalósuljon, és egy hiba lehetőség megszűnjön.

Szünetelés esetén az első naptól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, DE ez KATA adózóknál kicsit másként van. Ha a hónap első napjától van szünetelés, akkor a szabály helytálló, egész hónapra kell fizetni. Ha hó közben indul vagy zárul a szünetelés, akkor az adott hónapban már/még a KATA-t kell fizetni, és csak a következő hónap 1. napjától kell az idén 7.710 forintot fizetni.

Főszabály, hogy ha egyetlen egy nap is aktív a KATA-s jogviszony, akkor a teljes hónapra kell fizetni a KATA összegét.

(Következő (08.17. hétfő) blog cikkben folytatom a témát, a mentesülés, munkanélküli igénylése témakörben. )

Heti hírlevél feliratkozás

A heti hírlevélben, hét elején összefoglalókat küldök az előző heti blog cikkekről, és a héten várhatóakról. Érdemes feliratkozni, mert így nem marad le egyetlen egy Önt érdeklő témáról sem.

Facebook zárt csoport illetve Facebook oldalam