Az elmúlt héten azzal szembesültem, hogy vannak KATA-s adózók, akik kicsit összezavarodtak ebben a bevallás sokaságban. Nem akarom elsütni a sokakat idegesítő szlogent, de…

KATA bevallásról szinte mindenki hallott, azt a NAV nem nagyon engedi, hogy elfelejtse az adózó, mert ha nem adja be, akkor kap egy levelet az ügyfélkapus tárhelyére, hogy legyen kedves pótolni. Hellyel közzel ezzel boldogulnak is az adózók, hacsak nincs speciális ügyletük, amihez ajánlott a szakértő.

 

Iparűzési adó (IPA)

Az IPA már más kategória. Alapesetben most már az a törekvés az önkormányzatoknál, illetve kellene lennie, hogy ha valaki egyéni vállalkozóvá válik akkor rögtön az önkormányzatok nyilvántartásba veszik. Fővárosi önkormányzat honlapjára élmény felcsatlakozni, körülnézni érthető, és szinte minden automatikusan megtalálható. Persze van, amit az adózónak kell megcsinálnia, de azt azért, mert az önkormányzat nem tudja hozzá az adatokat, illetve az adózó nyilatkozat szükséges hozzá. Fővárosi önkormányzatnál megvalósult, hogy vállalkozóvá váláskor rögtön nyilvántartásba veszik, megvalósul az egyablakos ügyintézés.

Vidéki önkormányzatoknál még vannak fennakadások, működik, de aki látta már a fővárosit, annak a szíve fáj, hogy itt bizony nem minden gördülékeny. Vidéki önkormányzatoknál tapasztalatok szerint sajnos még be kell jelentkezni, ez nem automatikus náluk. 🙁

 

Közös fövárosi és vidéki önkormányzatoknál

Ha nem nyilatkozik adózó a tételes IPA választásáról, akkor automatikusan a nem tételes IPA alá fog tartozni. Vállalkozás indítás után 45 naptári napja van változtatni ezen egy nyilatkozattal, utána már csak a következő év elején tud tételes IPA-ra váltani, február 15-ig. A nem tételes IPA esetében az adóévet követő év február 25-ig HIPA adóbevallást kell benyújtani ügyfélkapun keresztül.

Tételes adózást választó az az adózó, aki “csak 50 ezer forintot kell fizetnem egész évre”. A tételes (fix) típusú IPA 2021-ben 25.000.-/év, melynek a felét, azaz 12.500.- forintot 2021. március 15-ig kell megfizetni, a másik felét pedig 2021. szeptember 15-ig.

 

Összefoglalva határidőkről

2021. február 15. – tételes adóra, vagy adóról váltás határideje.

2021. május 31. – nem tételes IPA adózók bevallásának határideje az ANYK-n elkészített 20HIPA bevallásban. Ebben az esetben ajánlott könyvelő, szakember felkeresése.