Azt szinte mindenki tudja, hogy KATA-s adózóként ingatlant tilos bérbe adni! Természetesen van lehetőség bérbe adni, de ebben az esetben magánszemélyként jár el az adózó, és nem katásként számol el évvégén, hanem mint szja alá tartozó adózó, összevont adóalapba tartozik ez a jövedelem.

Az ingatlan bérbeadásból befolyt jövedelem esetében igénybe tudja venni az adózó a különböző kedvezményeket, még akkor is, ha vállalkozásában katás adózóként tevékenykedik!

FONTOS tudni, hogy a tevékenységet be kell jelenteni a NAV felé, hogy adószámosként végzi, NAV állásfoglalás van erről. Van aki ennek ellenkezőjét hangoztatja, akkor őt kell majd megkeresni, ha a NAV ellenőrzéskor gondok támadnak, biztos megoldja… vagy nem! Szóval, a 21T101E nyomtatványon kell bejelenteni, és azért ezen, mert mint egyéni (E) vállalkozó teszi a bejelentést, hogy az ingatlan bérbeadást nem egyéni vállalkozóként számlázza.

Számlázás illetve adószám kötelezettség

Egy adóalanynak egy adószáma lehet, tehát külön adószámot nem kell igényelni, nem is lehet! Ha a bérbevevő ragaszkodik a számlához, akkor a katás vállalkozóként kapott adószámot kell alkalmazni, de nem írható a számlára a “Kisadózó” minőség, és nem tüntethető fel az egyéni vállalkozói nyilvántartási szám. Mindkettő kötelező eleme a számlának, amikor katasként számláz, magánszemélyes számlázásnál tilos ráírni a számlára.

 

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!