Jövedelemigazolás…

... 2022. adóévről

Az elmúlt pár napban találkoztam fórumokon azzal a problémával, hogy a NAV a jövedelemigazolásban nem igazolta le az átalányadózónak a tavalyi jövedelmét. Ennek nagyon egyszerű oka van, erről szól a mai cikk, nem fogsz örülni neki, ha te is így jártál.

Hogyan igazolják a 2022. adóév jövedelmét?

KATA adóalanyok már tudják, de ha nem, akkor most megtudják, hogy ha jövedelemigazolást kérnek, akkor az éves bevétel 60%-a lesz jövelemként igazolva, illetve ha nem éri el a minimálbér éves összegét, akkor a minimálbért igazolja a NAV. Nem mondom, hogy igazságos, de ez már 2013 óta így van, még a régi KATA alatti időből, és az új KATA-sok is erre számíthatnak!

 

Átalányadózó jövedelme az összevont adóalapba tartozik, de csak akkor, ha a jövedelem adómentes részt meghaladó jövedelem is keletkezett! És valljuk meg, ezt azért tavaly, szeptembertől decemberig mindenki igyekezett elkerülni! Na most, ha ezt sikerült elkerülni, akkor sajnos a NAV nem tud igazolni jövedelmet, mert nem volt adóköteles jövedelem!

Ennyi a magyarázat! Meg kell nézni a 2253-as bevallást, és látható miről írok, beszélek.

A 13-06-os  lapon írjuk be a bevételt, példaként azt írtam, hogy nem érte el a 60-40%-os átalányadózó a jövedelem adómentes határt, így a 116. sorban automatikusan beírja a rendszer, hogy 0.-Ft, és le is írja a magyarázó részban az “a” oszlopban, hogy ezt átemeli az “A” lap 15. sorába, azt is befotóztam, beírta, hogy 0.-Ft összevont adóalapba tartozó jövedelem keletkezett, tehát ezt igazolja le a NAV.

Ki lehet próbálni, ha átlépte a bevételed tavaly a 2.000.000.-Ft-ot, akkor a 116. sorban is lesz összeg, és az “A” lapon a 15. sorban is.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó? Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉