Örök téma…

Ingatlan értékesítés adózása

Az ingatlaneladás során rengeteg szempontot kell figyelembe venni, legyen szó akár

  • az eladásra szánt ingatlan beszerzési áráról,
  • adózási kötelezettségekről vagy
  • a számított adóalapról.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy melyek a legfontosabb és leggyakoribb költségek az ingatlan értékesítése során, valamint áttekintjük az adózással kapcsolatos releváns szabályozásokat.

Adózási alapok

Az ingatlaneladás során az adózási alapot az eladási ár, illetve a beszerzési ár különbsége képezi. Fontos tudni, hogy a beszerzési áron kívül költségként tartalmazhatja az ingatlanhoz egyéb költségeket, mint például a közvetítői díj, az ügyvédi költségek vagy a felújítási kiadások.

Költségek

Az ingatlaneladás során felmerülő leggyakoribb költségek között találhatók a következők:

1. Ingatlanértékbecslés költségei: Az ingatlan értékének meghatározásához lehet szükség egy ingatlanértékbecslőre. Ezt a költséget az ingatlaneladás előtt érdemes figyelembe venni.

2. Ingatlan hirdetés: Az ingatlan reklámozásához szükséges hirdetési költségek. Ez lehet online hirdetés, ingatlanos közvetítő díja vagy akár nyomtatott hirdetések.

3 Közvetítői díj: Ha az ingatlan eladását közvetítő ingatlanközvetítő veszi kézbe, akkor ennek a szolgáltatásnak is költsége lehet, amely általában a végleges eladási ár egy százalékában van meghatározva.

4. Ügyvédi költségek: Az ügyvéd segítségével történő ingatlaneladás során felmerülő jogi és adminisztratív költségek.

5. Vagyonszerzési illeték: Az ingatlan vételekor, vagy ha nem egyenesági ajándékozás, örökösödés révén szerezted az ingatlant, akkor illetéket szabnak ki, és ez az ingatlan értékesítésekor levonható. Akkor is levonható, ha esetleg nem fizetted be a NAV-nak, tartozásként a z adófolyószámládon van az összeg, amit be kell fizetned.

6. Adófizetési kötelezettségek: Az ingatlan értékesítéséből származó számított jövedelem után az évek számával meghatározott értékkel csökkenteni lehet az adóalapot, ami után fizetni kell a 15%-os adót. 

Adózási szabályok magánszemélyeknek

Fontos megérteni, hogy az ingatlan értékesítése más szabályok alá eshet, ha az öröklés vagy ajándékozás útján történik. Az öröklés és ajándékozás során felmerülő adókötelezettségekről és költségekről érdemes alaposan tájékozódni, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen meglepetéseket.

Sokan nem tudják, hogy az ajándékozás útján szerzett ingatlan esetén, NEM SZÁMÍT a beszerzési érték, azaz amennyiért ajándékba kaptad az ingatlant, hanem az értékesítéskori összeget kell figyelembevenni az úgynevezett 75%-os szabállyal. Ez azt jelenti, hogy költségként nem vonhatod le 

  • az ajándékozási szerződésben megjelölt szerzési értéket, illetve
  • semmilyen költséget sem.

Az értékesítési összeg 75%-a lesz a költség, és a maradék 25% a számított jövedelem alap, amit csak az évek számánál meghatározott módon lehet csökkenteni, és az alapján megfizetni a 15%-os személyi jövedelemadót.

Ezt a 75%-os szabályt kell akkor is alkalmazni, mikor nem állapítható meg a beszerzési értéke az ingatlannak.

ÖSSZEGZÉS

Az ingatlan értékesítése során számos költség és adózási szabály bevonódik a folyamatba. Ahhoz, hogy elkerüljük az adózási problémákat és a későbbi jogi bonyodalmakat, mindenképpen érdemes szakértő segítségét igénybe venni. Ügyeljünk arra, hogy a teljes értékesítési folyamatot átlássuk és előre tervezett költségekkel számoljunk.

Ha nincs könyvelőd, akkor egy konzultációra keress könyvelőt, adótanácsadót, nézzétek át a lehetőségeket!

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉