Tudtad, hogy egyéni vállalkozóként …

....milyen kötelezettséged van ingatlan bérlésekor?

Sokan nem tudják a szabályát, és sajnos a könyvelők is átsiklanak felette, vagy nem is tudják, hogy mi lenne a feladat. Szerintem azért, mert ezzel több lesz az adminisztráció, és úgy gondolják, hogy jó ez így.
Nem, nem jó, azaz ha te, mint egyéni vállalkozó, vagy cég bérelsz egy ingatlant egy magánszemélytől, akkor bizony azzal NEKED illetve a könyvelődnek dolog van!
ingatlan eladás
A legfontosabb, hogy egy mezei magánszemély-magánszemély közötti ingatlan kiadás esetében a kiadó magánszemély (bérbeadó) kötelezettsége, hogy tárgynegyedévet követő hó 12-ig a befolyt bevételből jövedelmet számoljon, és SZJA előleget fizessen. Ez általában sokaknál elmarad, de évvégén “sajnos” ezt meg kell fizetni, emiatt még nem hallottam olyanról, hogy büntetést szabott volna ki a NAV, de jó tudni, hogy mi a szabály.
Amikor viszont a BÉRLŐ cég, vagy egyéni vállalkozó, akkor megfordul a kötelezettség, és a bérlőnek kell HAVONTA az adminisztrációt, bevallást és kifizetést rendezni. Ilyen szokott előfordulni pl. fodrász, kozmetikus, és különböző szolgáltatást nyújtó vállalkozóknál.
  1. A bérbeadónak nyilatkoznia kell, hogy melyik költség elszámolást (10% költséghányad, vagy tételes költség) választja, eszerint kell eljárnia a bérlőnek.
  2. A bérlőnek a tárgyhót követő hó 12-ig 2408-as bevalláson adatot kell szolgáltatnia a NAV felé.
  3. A bérlő levonja a bruttó díjból az SZJA előleget és befizeti a NAV felé, illetve a nettó díjat a bérbeadónak kifizeti.
Nem, nem kell adószám a bérbeadónak, egyszerű szerződés alapján is el kell számolni a bérbevevőnek vagy könyvelőjének a díjakat.
Évvégén a bérlőnek ugyanúgy elszámolást kell adnia a bérbeadónak, mintha munkáltató lenne, csak itt kifizetőnek hívjuk, és a magánszemély bérbeadónak nincs dolga, a NAV tervezetben meg fog jelenni az ügylet, mert az adatszolgáltatásra köteleztt bérlő beküldte a szükséges adatokat.
Mondtam, hogy több az adminisztráció, viszont így szabályos! Remélem nem zavarodtál bele, próbáltam kiemelni színekkel, hogy kinek mi a feladata.
Ha további érdekességekre is kíváncsi vagy, akkor várlak a Facebook csoportomban!  

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉