Régóta ígérem, és eljött az ideje, a következő napokban az ingatlanok bérbeadása, értékesítése lesz a téma. Ma és pénteken az ingatlan bérbeadás fontosabb tudnivalóiról írok pár szót. 🙂

bérbeadás

Bérbeadás

A bérbeadók első kérdése mindig az, hogy kell-e adószám. A válasz ebben az esetben többféle lehet.

  1. Kinek adja bérbe az ingatlant? Magánszemélynek vagy cégnek?
  2. Magánszemélynek? A magánszemély munkáltatója, vagy kifizetője fizeti-e a bérleti díjat?
  3. Cégnek? A cég ragaszkodik a számlához vagy sem?

Nem is olyan egyszerű választ adni egy sima kérdésre.

2013 óta NEM KELL adószám alapesetben, akkor sem, ha cégnek adja bérbe ingatlanát. Más kérdés, hogy egyes cégek könyvelői még ott tartanak, hogy csak akkor számolhatják el költségként a bérleti díjat, ha van róla számla. Nem, nem csak akkor. Számviteli bizonylat illetve bérleti szerződés pont elég is.

Számlát csak adószámmal lehet kiállítani, tehát ha mindenképpen ragaszkodik a bérbevevő a számlához, akkor adószámos magánszemélyként kell adószámot kiváltani a bérbeadónak. Kb. 3 hete írtam cikket az adószámos magánszemélyként adószám kiváltásáról, és ott említettem, hogy ingatlan bérbeadásnál ez szóba jöhet. Az adószámot lehet igényelni

  • NAV ügyfélszolgálaton kitöltött nyomtatványon, vagy
  • interneten keresztül ügyfélkapus regisztrációval a T101 nyomtatványon, vagy az ONYA felüleleten.

Elszámolás, adózás

1. Magánszemély ad bérbe magánszemélynek

Bérbeadó magánszemély negyedévente fizet adóelőleget a személyi jövedelemadó adónemre. Az évvégi adóbevallásban az “önálló tevékenységből származó jövedelem” sorban kell feltüntetni a jövedelmet, valamint a befizetett adóelőleget az adó elszámolásnál. Sokan elfelejtik, vagy nem tudják, hogy negyedévente kötelezettségük van, és csak évvégén, a bevallás beadásával fizetik be az adót. Ez nem szabályos, bár az is igaz, hogy nem tudok olyanról, hogy ebben az esetben büntettek volna.

A számított jövedelem után kell fizetni a 15% adóelőleget, adót, azaz

bevétel-költségek=jövedelem.

A negyedévet úgy kell tekinteni, hogy I. negyedév az év első 3 hónapja, II. negyedév áprilistól-júniusig, stb. A negyedévet követő hó 12-ig kell befizetni az adóelőleget, tehát a IV. negyedévet a következő év január 12-ig kell befizetni, és szerepeltetni kell a bevallásban.

Példa: bérbeadás kezdő dátuma 2020.08.26-a, akkor szeptember 30-ig számított jövedelem után kell adóelőleget fizetni október 12-ig.

Fontos tudni, hogy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után is igénybevehető

  • a családiadó kedvezmény,
  • személyi kedvezmény, azaz a súlyos fogyatékossági adókedvezmény, illetve
  • ha önkéntes pénztári vagy nyugdíjbiztosítás után adókedvezmény jár Önnek.

Személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége van minden bérbeadónak. A négy vagy több gyermekes édesanyák szja mentessége az ingatlan bérbeadásnál nem érvényesíthető, DE évvégén a családi adókedvezmény elszámolásánál figyelembevehető.

Folytatás: 2020.08.28. pénteken, amikor az elszámolható költségekről írok, illetve arról, hogy mire kell figyelni, ha cégnek adja bérbe ingatlanát.

Átalányadózáshoz könyvelőt keresel?

Segítség Átalányadózóknak!

Átalányadózás könyvelés

Átalányadózásban is segítségedre leszek könyelőként, adótanácsadóként, okleveles adószakértőként!