Vállalkozó bérel ingatlant…

... magánszemélytől

Régi gond, és még nagyobb probléma, hogy sok könyvelő sincs tisztában azzal, hogy ilyenkor hogyan kell eljárnia, ha a vállalkozót képviseli, mint szakember.

Ma reggel egy facebook bejegyzés után gondoltam arra, hogy akkor ezt tegyük most tisztába!

 

Mit kell, érdemes tudni, ha vállalkozóként veszel bérbe ingatlant?

Klasszikus ingatlan bérbeadás, mikor magánszemély, magánszemélyként ad bérbe ingatlant.

De mi a helyzet, amikor egy vállalkozó bérel ingatlant magánszemélytől?

Először is sokkal több adminisztrációval találja magát szembe a VÁLLALKOZÓ, illetve könyvelője. Bizony, itt már könyvelőre is szükség lesz. Miért? Azért, mert képbe jön

  • egy kis adatszolgltatás,
  • egy kis bevallás,
  • és a vállalkozó részéről az állam felé való adó befizetés.

Ilyen esetben a vállalkozó kifizető lesz, ami azt jelenti, hogy

  • a bérbeadóval kötött szerződés szerint a vállalkozónak kell a 2308-as nyomtatványon minden hónapban adatot szolgáltatni a NAV felé,
  • a megállapított bruttó díjból levont költséghányad=jövedelem, és ezután 15% SZJA-t befizetni a NAV felé,
  • és a megmaradt, azaz nettó összeget kifizetni a bérbeadónak tárgy hót követő hó 12-ig.

Fontos megjegyezni, hogy a bérbeadónak nyilatkoznia kell, hogy milyen költséghányadot akar  érvényesíteni, 10%-os, vagy tételes költséghányadot. Általában a 10%-osat választják, és évvégén lehet változtatni, ha úgy alakul, hogy volt valami nagyobb felújítás, és annak a költségét el akarja számolni a bérbeadó.

A tételes költséghányadot választó viszont évvégén sem módosíthatja a költség elszámolás módját, tehát nem számolhat 10%-os költséghányaddal!

 

Nem, nem a bérbeadó fizeti negyedévente az SZJA adó előleget ebben az esetben. Sőt, elvileg nem is neki kell(ene) bevallani a NAV felé évvégén, hanem a NAV SZJA tervezetben ennek a tételnek szerepelnie kell(ene), mert a 08-as bevallás, adatszolgáltatás alapján erről a NAV értesül.

És igen, ehhez, hogy le tudja ellenőrizni a bérbeadó a tervezetet, a bérbevevő-vállalkozónak M30-ast kell kiadnia a tárgyévet követő év január 31-ig.

FONTOS, a magánszemélynek NEM KÖTELEZŐ AZ ADÓSZÁM kiváltása! Szerződés, írásos megállapodás is pont elég ahhoz, hogy a fent említett módon elszámoljanak egymás között a felek!

 

Amennyiben szeretnél továbbra is értesülni cikkeimről, kattints a gombra és iratkozz fel a listára, és minden nap kapsz értesítést, amikor új cikk jelenik meg az oldalamon!

 

MentorProgram Könyvelőknek

Szerezz még több ügyfelet egyéni vállalkozások könyveléséből, indításából!

Ügyfeleid magasabb szintű kiszolgálásával és újabb ügyfelek vállalásával akár több bevételed és jobban menő könyvelői vállalkozásod lehet!