Év elejei határidők…

...emlékeztető

Minden év elején rengeteg határidő jön velünk szembe, amik elsősorban az előző év zárásához fűződnek.
Most az egyéni vállalkozókról lesz szó, majd a következő cikkben a magánszemélyekről, ami az egyéni vállalkozókat is érintheti.

Évvégi zárás - határidők

Több határidő is van, attól függően, hogy milyen adózási módot választottál. Emlékeztőtül az adózási módok:

  • KATA
  • VSZJA – költség elszámoló SZJA-s adózó
  • átalányadózó

Mindhárom esetben előfordulhat, hogy ÁFA-körös vagy, ezt mindig külön nézd, ez egy adónem, de nem adózási mód!

1. KATA

Bevallási határidő: 2024.02.26. hétfő

A bevallás határideje 02.25., de ez idén vasárnapra esik, ezért a következő munkanap éjfél a határidő. Ez a dátum nem csak bevallási határidő, hanem ha kötelezettséged van, mert pl. 40%-os adót kell fizetned, mert átlépted az éves KATA keretedet, akkor ezt is eddig kell befizetned!

2. SZJA-s adózó (költség elszámolású és átalányadózó)

SZJA bevallási határidő: 2024. május 21. kedd (május 20. Pünkösd hétfő, ünnep)

Természetesen előbb is beadhatod a bevallást, de azt szoktuk mondani, hogy érdemes megvárni a NAV tervezetét, mert lehet van olyan jövedelmed (pl. táppénz, munkanélküli), amit elfelejtettél már rég, mert 2023. elején volt, viszont a kifizető adatot szolgáltatott a NAV-nak, és nem fog kimaradni.

A NAV tervezete 2024. március közepére várható, és az eszja oldalon fogod megtalálni.

A bevallást, az ANYK-ban már ki tudod tölteni, NE FELEDD, hogy a NAV honlapján 23SZJA néven fogod letölteni, és az ANYK-ban pedig 2353-ként fogod megtalálni.

Ha visszajáró adód van, beadhatod akár most januárban is a bevallásodat, de csak március 1-től kezdik kiutalni az összegeket.

3. Kamara hozzájárulási díj – 5.000.-/év

Ha január 1-én is vállalkozó voltál, akkor az évi 5.000.-Ft kamarai hozzájárulási díjat 2024.03.31-ig kell megfizetni. Van amikor küldenek erről értesítést, ez márciusban szokott lenni, de előfordul, hogy neked kell eszedbe jutnia a kötelezettségnek.

Ha belépsz a kamara oldalára, ahol a regisztrációt is csináltad, akkor be tudod fizetni kártyával is, miután beírtad az adószámodat, felugrik ez az ablak.

4. HIPA bevallás – 2024. május 31.

Ha 2023-ban kezdted a vállalkozást, vagy működő vállalkozóként nem választottad tavaly az egyszerűsített adóalap meghatározást, akkor HIPA bevallást kell beadni.

5. ÁFA bevallás

Itt eltérő határidők vannak, és aki ebbe a körbe tartozik, remélhetőleg rendelkezik könyvelővel, aki tudja a rá vonatkozó időpontokat. 😉

Következő cikk a magánszemélyeket érintő határidőkről fog szólni.

Szeretnék segíteni, utat mutatni Neked is, hogy ha van valami jó vállalkozási ötleted, akkor ne félj megvalósítani!

Van ötleted? Valósítsd meg!

Anyasági ellátásban részesülsz, szeretnéd kipróbálni milyen vállalkozni? Valósítsd meg!

Ha vállalkozás indításkor vagy már egyéni vállalkozóként elakadásod van, akkor állok rendelkezésedre! 20-30-60 perces konzultációk közül tudsz válogatni!

 

Ha nem akarsz lemaradni a friss blog cikkekről, akkor KATTINTS IDE, és iratkozz fel a heti hírlevélre, ahol hetente 1-2x kapsz értesítést a friss írásokról, így nem maradsz le esetleg neked fontos információkról!

KONZULTÁCIÓ

Ha segítségre van szükséged, engem is kereshetsz, konzultációt a gombra kattintva tudsz megrendelni, 20-30-60 perces konzultációk közül válogathatsz!

A rendelés után tudsz időpontot foglalni, jelenleg hétfői és csütörtöki napokra tudsz keresni neked megfelelő időt.

Adótanácsadó, okleveles adószakértő…

Törvényi változások, adó optimalizálás...

Mivel foglalkozik az adótanácsadó?

Az adótanácsadó is követi a törvényi változásokat, az ügyintézések módosulását, tud tanácsot adni, az adó optimalizálás sem áll messze tőlünk, és még nagyon sok mindenben tudunk segíteni. 😉